ΥΓΕΙΑ

10 ανησυχητικά συμπτώματα μετά τα 30- Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Ποια είναι τα πραγματικά επικίνδυνα συμπτώματα, και πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Ένας μίνι οδηγός προς γνώση και πρόληψη.

Όσο σημαντικό είναι για την ψυχική σας υγεία το να μην πανικοβάλλεστε από έναν απλό πονοκέφαλο, και να μην θεωρείτε κάθε ελαφρό μυρμήγκιασμα ένδειξη εγκεφαλικού, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μπορείτε να ξεχωρίσετε τα πραγματικά ανησυχητικά συμπτώματα, που χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Δέκα από αυτά που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν τόσο ώστε να τηλεφωνήσετε στον γιατρό σας συγκεντρώσαμε παρακάτω.

1. Έντονος πονοκέφαλος που εκδηλώνεται απότομα

Η έμφαση εδώ είναι στη λέξη έντονος: Δεν πρόκειται για απλό πονοκέφαλο, είναι ένας πόνος σαν να σας χτύπησαν μόλις, ενώ πριν από μερικά δευτερόλεπτα αισθανόσασταν μία χαρά. Αυτού του είδους ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένδειξη ανευρύσματος, ή υπαραχνοειδούς αιμορραγίας επί το επιστημονικότερο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μία κοιλότητα με αίμα στο κεφάλι σας διογκώνεται έξω από τα τοιχώματα της αρτηρίας του εγκεφάλου. Το ανεύρυσμα εκδηλώνεται χωρίς άλλο προειδοποιητικό σύμπτωμα, και χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης. Παράγοντες που δημιουργούν προδιάθεση –χωρίς όμως να είναι απαραίτητοι– είναι η αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη και το κάπνισμα. Μάθετε περισσότερα για την Υπεραραχνοειδή αιμορραγία εδώ.

2. Πόνος στο στήθος, στο χέρι, το σαγόνι ή τον σβέρκο, ξεσπάσματα κρύου ιδρώτα, υπερβολική αδυναμία, ναυτία, τάσεις λιποθυμίας ή δυσκολία στην αναπνοή

Πρόκειται για συμπτώματα καρδιακού επεισοδίου, κοινώς εμφράγματος –το οποίο σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, εκδηλώνεται αιφνίδια, χωρίς κανένα σύμπτωμα. Ο πόνος που «προειδοποιεί» για το έμφραγμα διαρκεί λίγα λεπτά και περνά μόνος του. Κάθε πόνος στο στήθος διαρκής και σταθερός επί ώρες ή μέρες δεν είναι ανησυχητικός από πλευράς πιθανότητας επερχομένου εμφράγματος.

3. Ευαισθησία και πόνος στο πίσω μέρος χαμηλά στο πόδι, πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή βήχας με αιμοπτύσεις

Αξίζει να δείτε : Αρτηριακή υπέρταση, αντιμετωπίστε την ύπουλη αυτή ασθένεια!!!
Τα παραπάνω συμπτώματα, σε συνδυασμό με καθιστική ζωή, πρέπει να σας ανησυχήσουν για θρόβωση στο πόδι. Το αίμα έχει περισσότερες πιθανότητες να συσσωρευτεί στα πόδια όταν καθόμαστε ή είμαστε ξαπλωμένοι πάρα πολλές ώρες. Αν συμβεί αυτό μπορεί να νιώσετε την γάμπα σας πρησμένη, να πονάει ή να έχει ευαισθησία. Αν ξαφνικά νιώσετε έντονο πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή, αυτό μπορεί να σημαίνει πως μέρος της θρόμβωσης έχει σπάσει και οδεύει, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, στους πνεύμονες, πράγμα που καθιστά την ανάγκη για ιατρική βοήθεια επιτακτική.

4. Μούδιασμα στα άκρα, ζαλάδα, δυσκολία στην άρθρωση, αδυναμία κίνησης στη μία κυρίως πλευρά του προσώπου ή του σώματος, αίσθηση ότι βλέπετε τα πράγματα διπλά

Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια εγκεφαλικού, δείχνουν δηλαδή ότι οι αρτηρίες που παρέχουν οξυγόνο στον εγκέφαλο έχουν μπλοκάρει ή κλείσει. Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με την περιοχή του εγκεφάλου που έχει το πρόβλημα. Αν έχει κλείσει μία μεγάλη αρτηρία, μπορεί να επηρεάσει μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου και έτσι το άτομο να έχει παράλυση σε μία πλευρά του σώματός του ή να χάσει κάποιες λειτουργίες του, όπως αυτή του λόγου, ενώ αν πρόκειται για μικρότερη επιφάνεια η παράλυση μπορεί να περιοριστεί σε ένα χέρι ή ένα πόδι. Αν νιώσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα καλέστε άμεσα το 166 γιατί απαιτείται θεραπευτική αγωγή μέσα στις πρώτες τρεις ώρες.

5. Αίμα στα ούρα

Οποιαδήποτε στιγμή αντιληφθείτε αίμα στα ούρα, ακόμα κι αν δεν νιώθετε πόνο, καλέστε άμεσα τον γιατρό σας. Συχνές αιτίες αίματος στα ούρα είναι η πέτρα στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη ή ακόμα και κάποια μόλυνση του προστάτη. Αυτά τα προβλήματα συνήθως συνοδεύονται από πόνο ή έντονη δυσφορία. Το αίμα στα ούρα που δεν συνοδεύεται από πόνο μπορεί να συνδέεται με καρκίνο στα νεφρά, στον ουρητήρα, στην ουροδόχο κύστη ή στον προστάτη. Όταν αυτοί οι καρκίνοι είναι ακόμα αρκετά μικροί και ιάσιμοι δεν προκαλούν πόνο, γι’αυτό μην αμελήσετε ούτε στιγμή ένα τέτοιο σύμπτωμα.

Αξίζει να δείτε : Όραση: Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στα μάτια και οι πιθανές αιτίες τους!!!
6. Σκουρόχρωμα ούρα και ωχρά κόπρανα

Τα παραπάνω συμπτώματα, ειδικά όταν συνδυάζονται με κοιλιακό πόνο, πυρετό, ναυτίες, κόπωση, απώλεια της όρεξης, μείωση βάρους και/ ή κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών, θα πρέπει να σας ανησυχήσουν ως ένδειξη ηπατίτιδας. Η ηπατίτιδα μπορεί να ξεκινήσει και να βελτιωθεί γρήγορα (οξεία ηπατίτιδα) ή να προκαλέσει μακροχρόνια νόσο (χρόνια ηπατίτιδα). Σε κάποιες περιστάσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη, ηπατική ανεπάρκεια ή ακόμα και καρκίνο του ήπατος.

7. Συμπτώματα άσθματος που δεν βελτιώνονται ή χειροτερεύουν

Αν η κρίση άσθματος επιμένει για ώρες, και δεν βελτιώνεται με τη βοήθεια της συσκευής εισπνοών, είναι απαραίτητο να μεταφερθείτε σε νοσοκομείο. Συχνά, όσοι υποφέρουν από επίμονο άσθμα διστάζουν να πάνε στα επείγοντα και προσπαθούν να το ξεπεράσουν μόνοι τους, παίρνοντας μεγαλύτερες δόσεις από την συσκευή εισπνοών. Με την υπερπροσπάθεια, όμως, αυτή οι μύες του αναπνευστικού κουράζονται και ο αέρας που ανταποδίδεται από τους πνεύμονες μειώνεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό να πέφτουν και εκείνα του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα να ανεβαίνουν και έτσι να επιβραδύνεται η λειτουργία του εγκεφάλου, δημιουργώντας ζαλάδες και αδυναμία αναπνοής, η οποία μετά από πολλές ώρες μπορεί να σταματήσει και εντελώς.

8. Δυσμηνόρροια

Παρ’ όλο που κάποιος πόνος είναι φυσιολογικός στη διάρκεια της εμμηνορρυσίας, ο υπερβολικός πόνος δεν είναι –ιδιαίτερα αν εμφανιστεί ξαφνικά, ή αν είναι εντονότερος απ’ ότι τις προηγούμενες φορές. Συχνά σχετίζεται με προβλήματα στη μήτρα ή άλλα πυελικά όργανα, όπως είναι η ενδομητρίωση, τα λειομυοϊνώματα, οι ωοθηκικές κύστεις, η πυελική φλεγμονώδης νόσος και κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε έντονο πόνο ο οποίος τους προηγούμενους μήνες δεν υπήρχε, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

9. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Τρώτε κανονικά, ακριβώς όπως τρώγατε και πριν, αλλά η ζυγαριά επιμένει να συνεχίζει την ξέφρενη καθοδική της πορεία; Πρέπει απαραιτήτως να ζητήσετε ιατρική συμβουλή, καθότι οι ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους είναι πολλές, όπως οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος (έλκος, νόσοι παγκρέατος και ήπατος), ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, αλλά και η κατάθλιψη, η νευρική ανορεξία κ.λ.π. Αν αθέλητα και ανεξήγητα διαπιστώσετε απώλεια βάρους μεγαλύτερη του 5% σε μερικές εβδομάδες ή 10% σε χρονικό διάστημα 6 μηνών, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν ενδοκρινολόγο.

10. Κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις

Πιθανότατα, δεν θα αφήνατε έναν έντονο πονοκέφαλο ή πόνο στο στήθος να σας ταλαιπωρεί για μέρες χωρίς να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Οι περισσότεροι, όμως, δεν θα διαχειριζόμασταν το ίδιο την στεναχώρια, το άγχος ή την αίσθηση παραίτησης, ακόμα και αν αυτά επέμεναν για εβδομάδες ή και μήνες. Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη δεν το γνωρίζουν καν –και πολλοί από όσους το συνειδητοποιούν, διστάζουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, για να μην τους «περάσουν για τρελούς». Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι μία χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο, που κάνει την κατάθλιψη μία κανονική ασθένεια, όπως κάθε άλλη. Κάποια από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η στεναχώρια, η κούραση, η απάθεια, το άγχος, οι διαταραχές του ύπνου και η έλλειψη όρεξης. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.
.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

ΠΗΓΗ: www.in2life.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact