ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτές είναι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Ο Δένδιας προειδοποιεί: «Θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 42»

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε, σε συνέντευξή του στο Star, ποιες είναι οι κυρώσεις που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση κατά της Τουρκίας. Τόνισε, επίσης, πως η νέα συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τον κατάλογο των κυρώσεων σε βάρος της γειτονικής χώρας θα διεξαχθεί τον Αύγουστο και όχι τον Σεπτέμβριο, «ώστε να μπορέσουμε το γρηγορότερο δυνατό να έχουμε καταλήξει σε ένα προσχεδιασμό των ευρωπαϊκών αντιδράσεων σε περίπτωση τουρκικής παραβατικότητας», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στη Μάρα Ζαχαρέα, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι αν υπάρξει ζήτημα στο μεσοδιάστημα θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου μέσα στο καλοκαίρι.

Ειδικότερα, είπε πως η Ελλάδα ζήτησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να υπάρξει κατάλογος συγκεκριμένων κυρώσεων. «Δηλαδή, βαρυτάτων κυρώσεων οι οποίες να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στην τουρκική οικονομία. Να υπάρχει αυτός ο κατάλογος, ώστε να είμαστε έτοιμοι. Και η Τουρκία να ξέρει πού πηγαίνει, αλλά και εμείς να μην αφήσουμε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις μας, ως Ευρωπαίοι. Ο ελληνικός χώρος τυγχάνει να είναι και ευρωπαϊκός χώρος. Και η ΕΕ πρέπει να προασπίσει το δικό της χώρο» επεξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 42 σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση

Παραδείγματα κυρώσεων

Όταν κλήθηκε να δώσει παραδείγματα κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβληθούν, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ενδεικτικά: νότα για τον τουρισμό, ζητήματα που αφορούν τις τραπεζικές συναλλαγές και τις εγγυήσεις σε περίπτωση εξαγωγών ή εισαγωγών. Περαιτέρω σημείωσε εμφατικά πως η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και πως αν θελήσει μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην τουρκική οικονομία.

«Η ΕΕ είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη, αρκεί να θελήσει να ασκήσει αυτές τις τεράστιες δυνατότητες. Και φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει κράτος που δεν θα θελήσει να ασκήσει τις δυνατότητες της Ένωσης για να υπερασπίσει ένα κράτος-μέλος που δέχεται επίθεση από μια άλλη χώρα» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα αν υπάρξει παραβίαση του εθνικού της χώρου, θα αντιδράσει και θα ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 42 των Συνθηκών της ΕΕ που προβλέπει την αλληλοβοήθεια των κρατών-μελών της ΕΕ σε περίπτωση που κάποια από αυτά δεχθεί επίθεση στο έδαφος της.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι και με την οικογένειά μας, την ΕΕ, αλλά και με οποιονδήποτε άλλο, την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση, προειδοποίησα ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μέτρα επί τη βάση του 42 αν δεχθεί επίθεση από οποιονδήποτε.

Σε αυτή την περίπτωση, αυτό αφορά την τουρκική παραβατικότητα» σημείωσε και προσέθεσε πως αυτό δεν το λέει απειλητικά ούτε κινδυνολογώντας, αλλά ότι είναι η συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact