ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Διακόπηκε η καταμέτρηση των ψήφων – Αποχώρησαν παρατηρητές του Αμπντουλάχ


Περί τα 8,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες στις 14 Ιουνίου – Ο Αμπντουλάχ απορρίπτει τον αριθμό αυτό και ισχυρίζεται ότι η προσέλευση ήταν πολύ μικρότερη, αλλά αυξήθηκε από τη νοθεία του αντιπάλου του

Ο υποψήφιος των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ απέσυρε σήμερα παρατηρητές από την επιτροπή ελέγχου των ψήφων η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε μέλος της ομάδας του, μετά την απειλή που εξαπέλυσε την Τρίτη ο Αμπντουλάχ ότι θα αποχωρήσει από μια συμφωνία για την επίλυση του αδιεξόδου των εκλογών.

«Δεν μετέχουμε σήμερα στη διαδικασία ελέγχου γιατί δεν έχει καμιά αξία για εμάς. Ας αφήσουμε τους άλλους να τη συνεχίσουν», δήλωσε ο Φάζελ Άχμαντ Μανάουι, ο επικεφαλής των ελεγκτών της ομάδας του Αμπντουλάχ. «Και ίσως να μην μετάσχουμε καθόλου. Ωστόσο οι συνομιλίες συνεχίζονται με τον ΟΗΕ. Αν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, θα επιστρέψουμε, διαφορετικά το θέμα θεωρείται λήξαν», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά του μέλος της ομάδα του Ασράφ Γάνι δήλωσε στον Τύπο: «Τώρα ξέρουν ότι έχασαν τις εκλογές. Για να κρύψουν την ήττα τους προσπαθούν να βρουν προφάσεις».

Με τη απουσία της ομάδας του Αμπντουλάχ, ο έλεγχος δεν κατέστη δυνατόν να επαναληφθεί σήμερα. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε «προσωρινή διακοπή» της διαδικασίας αλλά αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις. Ο έλεγχος των ψήφων αποτελεί μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ του Αμπντουλάχ και του Ασράφ Γάνι. Και οι δύο υποψήφιοι διεκδικούν ότι είναι νικητές των εκλογών οι οποίες αναμένονταν να οδηγήσουν στην πρώτη δημοκρατική μετάβαση εξουσίας στο Αφγανιστάν.

Η κρίση που έχει προκληθεί όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών αφήνει να πλανάται το φάσμα ενός ακόμη κύκλου πολέμου στο Αφγανιστάν, το οποίο σπαράσσεται ήδη από δεκαετίες μαχών.

Την Τρίτη η ομάδα του Αμπντουλάχ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ είχε προθεσμία μέχρι σήμερα για να δεχτεί αρκετά αιτήματά τους που αφορούν στη διεύρυνση των κριτηρίων για τον εντοπισμό και την απόρριψη των νοθευμένων ψηφοδελτίων από την καταμέτρηση των ψήφων του Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, 8,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες στις 14 Ιουνίου, ωστόσο ο Αμπντουλάχ απορρίπτει τον αριθμό αυτό και ισχυρίζεται ότι η προσέλευση ήταν πολύ μικρότερη αλλά αυξήθηκε από τη νοθεία του αντιπάλου του.

Η επιτροπή άρχισε τη Δευτέρα τη διαδικασία εξάλειψης των νοθευμένων ψηφοδελτίων, τουλάχιστον ένα μήνα μετά την έναρξη του ελέγχου των ψήφων του δευτέρου γύρου των εκλογών της 14ης Ιουνίου. Στόχος είναι να εξαλειφθεί κάθε αμφιβολία από τους υποψήφιους αντιπάλους.

Ο έλεγχος τον οποίο διενεργούν ομάδες του Αμπντουλάχ, του αντιπάλου του, του Ασράφ Γάνι, αξιωματούχοι της εκλογικής επιτροπής και παρατηρητές του ΟΗΕ, περιλαμβάνει το διαχωρισμό των νοθευμένων ψηφοδελτίων από τα έγκυρα, ώστε ο νέος πρόεδρος να έχει την απαιτούμενη νομιμότητα, τη στιγμή που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τη χώρα έως τα τέλη του έτους, ύστερα από 13 χρόνια πολέμου.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact