ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοί θα έπαιρναν μέχρι και 24.000 ευρώ σύνταξη το μήνα

Ο τρόπος µε τον οποίο συνυπολογίστηκαν στο ανταποδοτικό τµήµα της σύνταξης οι κοινωνικοί πόροι εκτόξευσε το ποσό

Δημοσίευμα σε εφημερίδα της Κυριακής (28/7), το οποίο επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο OPEN TV, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ετοιμάζονταν να δώσουν σύνταξη 24.000 ευρώ τον μήνα επειδή ο νόμος Κατρούγκαλου δεν έθετε ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων, προκύπτουν συντάξεις από 8.000 έως και 24.000 ευρώ, μηνιαίως.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το πρόβληµα των «πλουσιοπάροχων» συντάξεων, που φέρονται να µην έχουν εκδοθεί αλλά να έχουν ωστόσο υπολογιστεί, έχει προκύψει κυρίως για κλάδους αυτοαπασχολουµένων οι οποίοι είχαν θεσµοθετηµένους κοινωνικούς πόρους, αλλά και για εργαζόµενους σε ΔΕΚΟ.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι, καθώς λέγεται, οι συµβολαιογράφοι, ασφαλισµένοι στο πρώην Ταµείο Νοµικών, οι οποίοι είχαν σε κάθε συµβόλαιο σειρά κοινωνικών πόρων υπέρ των συνταξιοδοτικών τους Ταµείων.

Ο τρόπος µε τον οποίο συνυπολογίστηκαν στο ανταποδοτικό τµήµα της σύνταξης οι εν λόγω κοινωνικοί πόροι λέγεται πως εκτόξευσε το συνολικό ποσό σε δυσθεώρητα επίπεδα. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας κάνουν λόγο για αβλεψία και έλλειψη σχετικής πρόνοιας στον νόµο Κατρούγκαλου.

Σύµφωνα µε υπηρεσιακά στελέχη, σχετικό ερώτηµα για τους κοινωνικούς πόρους και τις εισφορές επί των αναλογικών δικαιωµάτων των συµβολαιογράφων για κάθε συµβόλαιο είχε υποβληθεί και στο Νοµικό Συµβούλιο του Κράτους, το οποίο απεφάνθη πως οι εν λόγω πόροι είναι ασφαλιστικές εισφορές.

Οι στρεβλά υψηλές συντάξεις φέρονται να αφορούν και πρώην υπαλλήλους ΔΕΚΟ οι οποίοι κατέβαλλαν πολύ υψηλές εισφορές. Υπενθυµίζεται πως σύµφωνα µε τον νόµο Κατρούγκαλου, όσοι κατέβαλλαν εισφορές πάνω από τον γενικό κανόνα του 20% δικαιούνται προσαύξηση.

Η προσαύξηση για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά υπολογίζεται µε ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεµία ποσοστιαία µονάδα επιπλέον εισφοράς. Η εφαρµογή έδειξε πως η εν λόγω προσαύξηση είναι αρκετά γενναία.

Άρση στρεβλώσεων από τον Γιάννη Βρούτση

«Βρέθηκα µπροστά σε µία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ενηµερώθηκα ότι ήταν έτοιµες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ τον µήνα, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000, έως και 24.000 ευρώ τον µήνα» δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος έδωσε προφορική εντολή ώστε να σταµατήσει κάθε διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων για τόσο υψηλές συντάξεις.

«Εδωσα εντολή για το αυτονόητο, δεν κοίταξα αν είναι νόµιµες ή µη, κάτι που πρέπει να κάνω βεβαίως. ∆εν είµαι ενάντια στην ανταποδοτική λογική του συστήµατος εάν και εφόσον έχουν πληρωθεί οι εισφορές, αλλά είναι τελείως στρεβλό το νούµερο αυτό. ∆εν νοείται υπουργός Εργασίας να εκδώσει τέτοιες συνταξιοδοτικές αποφάσεις» τόνισε ο ίδιος, ενώ έκανε λόγο για αβλεψία και αστοχία του νόµου Κατρούγκαλου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact