ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγές και αυξήσεις για τη visa βραχείας διαμονής

Αναμένεται να διευκολυνθεί ο τουρισμός

Από την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου αλλάξαν οι κανόνες για την visa βραχείας διαμονής σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό γιατί ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων ενωσιακών κανόνων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, νέοι απλούστεροι κανόνες για τις αιτήσεις θεώρησης (visa) εκατομμυρίων νόμιμων ταξιδιωτών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την ΕΕ ισχύουν από τις 2 Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να διευκολύνει τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις και να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των κινδύνων παράτυπης μετανάστευσης και των απειλών κατά της εσωτερικής ασφάλειας, τονίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ταξιδιώτες εις το εξής μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις θεώρησης έως και 6 μήνες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι τους, αντί για τους 3 μήνες που ίσχυαν ως τώρα, ενώ όσοι ταξιδεύουν συχνά θα μπορούν πλέον να αποκτούν ευκολότερα θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων μακράς διάρκειας, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Το τέλος θεώρησης αυξάνεται από τα 60 στα 80 ευρώ, έτσι ώστε «να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων και τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων ασφάλειας ή παράτυπης μετανάστευσης», ενώ σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση του τέλους από το 2006.

Ένα νέο στοιχείο είναι ότι η ΕΕ θα μπορεί να προσαρμόζει τη διεκπεραίωση των αιτήσεων θεώρησης (π.χ. όσον αφορά τον χρόνο, το ύψος του τέλους θεώρησης ή την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων) ανάλογα με το αν μια χώρα εκτός ΕΕ συνεργάζεται ικανοποιητικά για την επιστροφή και την επανεισδοχή των υπηκόων της που διαμένουν παράτυπα στην ΕΕ.

Οι ενωσιακοί κανόνες για τις θεωρήσεις καλύπτουν τις θεωρήσεις βραχείας διαμονής στον χώρο Σένγκεν, ο οποίος περιλαμβάνει 22 κράτη μέλη και τέσσερις συνδεδεμένες χώρες.

Επί του παρόντος, οι πολίτες 105 χωρών και οντοτήτων εκτός ΕΕ υποχρεούνται να διαθέτουν θεώρηση όταν ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν για επισκέψεις βραχείας διαμονής.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact