ΚΟΣΜΟΣ

Αντάρτικο πόλης πλέον από τους Κούρδους μέσα στην Κομπάνι

Οδομαχίες διεξάγονται ανάμεσα στούς κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι και τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Επειτα από πολυήμερη πολιορκία, η κουρδική πόλη της Συρίας κινδυνεύει να πέσει στα χέρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, παρά τις αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού, που κρίνονται ανεπαρκείς από τους Κούρδους.

Τρεις εβδομάδες αφού εξαπέλυσαν την επίθεσή τους κατά της πόλης, οι τζιχαντιστές κατόρθωσαν να εισέλθουν στην στρατηγικής σημασίας πόλη που βρίσκεται στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Χθες, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τρεις συνοικίες του ανατολικού τομέα πριν επεκτείνουν τις μάχες στο νότιο και το δυτικό τμήμα, πολεμώντας με τους κούρδους μαχητές που είναι ολιγάριθμοι και διαθέτουν φτωχότερο πολεμικό εξοπλισμό.

«Πρόκειται πλέον για αντάρτικο πόλης», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν.

Οι αεροπορικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού έπληξαν και σήμερα το πρωί θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην νοτιο-δυτική περιφέρεια της στρατηγικής σημασίας πόλης, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρίσκεται στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Οι νέες αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο δύο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, από όπου υψώθηκαν αμέσως στήλες πυκνού καπνού.

Παρά τις νυκτερινές αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού κατά θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους κούρδους μαχητές και τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν επεκταθεί σήμερα στον δυτικό και τον νότιο τομέα της πόλης Κομπάνι, μία ημέρα μετά την κατάληψη από το ΙΚ τριών συνοικιών του ανατολικού τομέα της κουρδικής συνοριακής πόλης, όπου οι τζιχαντιστές έχουν υψώσει τη σημαία της οργάνωσής τους.

Η δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων δήλωσε ότι η κουρδική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει σε κτίριο του κέντρου της πόλης.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακτιβιστής που βρίσκεται στην περιοχή είχαν αναφέρει ότι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης Κομπάνι, της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας, που βρίσκεται κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται από την τουρκική πλευρά των συνόρων και τοπικές πηγές, οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύκτας, συνοδευόμενες από τον ήχο των όλμων.

Εάν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους καταλάβουν την πόλη, θα έχουν εξασφαλίσει πλέον τον έλεγχο επί μίας μεγάλης περιοχής που βρίσκεται κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.

Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες εβδομάδες το Κομπάνι, φοβούμενοι τα αντίποινα των τζιχαντιστών που σπέρνουν τον τρόμο στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ, όπου διαπράττουν ομαδικές εκτελέσεις, βιασμούς και άλλες φρικαλεότητες.

Κούρδος ακτιβιστής δήλωσε τη νύκτα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού δεν έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους κατά του Κομπάνι.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Μουστάφα Εμπντί, «οι κούρδοι μαχητές παραμένουν αισιόδοξοι. Δεν διαθέτουν παρά ελαφρά όπλα, αλλά γνωρίζουν απ’ έξω τη γεωγραφία της πόλης. Θα την υπερασπισθούν μέχρις εσχάτων».

Κούρδος αξιωματούχος, ο Ιντρίς Νάχσεν, δήλωσε επίσης ότι οι αεροπορικές επιδρομές δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των δυνάμεων των τζιχαντιστών στο έδαφος και ζήτησε για μία ακόμη φορά όπλα και πυρομαχικά.

Την Κυριακή, σε μία προσπάθεια απώθησης των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους μία 20χρονη καμικάζι που προερχόταν από τις τάξεις των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας πραγματοποίησε επίθεση στον ανατολικό τομέα της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων τζιχαντιστών, σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Πρόκειται για την πρώτη καμικάζι από τις τάξεις των κούρδων μαχητών στη Συρία που αναλαμβάνει δράση από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. «Εάν υπάρξει ανάγκη, όλοι οι μαχητές των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της», προειδοποίησε το ένοπλο κουρδικό κίνημα.

Η επίθεση των τζιχαντιστών κατά της πόλης ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν από τις δύο πλευρές και 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, 180.000 από τους οποίους έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος.

Τοπικός αξιωματούχος της τουρκικής πόλης Σούρουτζ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι 700 άνθρωποι διέσχισαν τη νύκτα τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος, τόσο άμαχοι , όσο και μαχητές των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας. Μεταξύ των μαχητών που κατέφυγαν στο τουρκικό έδαφος, 47 τραυματίες, ενώ και επτά σοροί κούρδων μαχητών μεταφέρθηκαν στην Τουρκία.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact