ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αντιδράσεις για τους υδρογονάνθρακες στην Αδριατική

Σχετικά αποδεκτή χαρακτήρισε την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Αδριατική, η περιβαλλοντική οργάνωση Eko Kvarner, ενώ, αντίθετα, τόνισε ότι αντίστοιχη εξέλιξη στο πεδίο του πετρελαίου είναι "παράλογο έργο που προωθείται από μια ανεύθυνη κυβέρνηση".

Σε ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της, επισημαίνεται ότι η εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου είναι "ιδιαίτερα επικίνδυνη, παράλογη και περιττή", τονίζει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Η περιβαλλοντική οργάνωση δημοσίευσε, επίσης, ένα κείμενο στην ιστοσελίδα της, το οποίο -σύμφωνα με όσα υποστηρίζει- είναι η τελική εκδοχή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Αδριατική.

Η οργάνωση, υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- ότι "η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι σκανδαλώδης και εκπονήθηκε μόνο για δικαιολογήσει, παρά να αξιολογήσει το προτεινόμενο έργο, το οποίο είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και δεν έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση".

Η αντίδραση της περιβαλλοντικής οργάνωσης προκλήθηκε, όταν δόθηκαν πέντε άδειες από την κροατική κυβέρνηση για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αδριατική (σε δέκα "οικόπεδα") σε ισάριθμες εταιρείες: τις Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas and INA.

Όπως είχε δηλώσει και ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ιβάν Βρντόλιακ, οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τα σχετικά συμβόλαια μπορούν να ξεκινήσουν.

Πρόσθεσε δε, ότι η αξία της σχεδιαζόμενης επένδυσης στον τομέα της εξερεύνησης εκτιμάται στα τέσσερα δισεκατομμύρια κούνα.

Στην κοινοπραξία, αποτελούμενη από την αμερικανική εταιρεία Marathon Oil και την αυστριακή OMV, δόθηκε άδεια εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε επτά οικόπεδα εξερεύνησης, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στη βόρεια Αδριατική, τα τέσσερα στην κεντρική και δύο στη νότια Αδριατική.

Στην κοινοπραξία, που αποτελείται από τις εταιρείες ENI and Medoilgas, δόθηκε άδεια εξερεύνησης ενός οικοπέδου στην κεντρική Αδριατική και στην κροατική εταιρεία ΙΝΑ δόθηκε άδεια εξερεύνησης σε δύο οικόπεδα στη νότια Αδριατική.

Οι άδειες δόθηκαν έπειτα από σχετική απόφαση που έλαβε η κροατική κυβέρνηση σε -κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίασή της, στην οποία αποτιμήθηκε ο πρώτος γύρος του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014 και στον οποίο έξι εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για 15 οικόπεδα εξερεύνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact