ΚΟΣΜΟΣ

Αντικρουόμενες αξιολογήσεις για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Βορείου Κορέας στην Στοκχόλμη

Καλές επαφές είδε η Ουάσινγκτον – Προβληματισμός στην Πιονγκιάνγκ

Διαφορετική εικόνα έδωσαν Ουάσινγκτον και Πιονγκιάνγκ για τις συνομιλίες που είχαν χθες στην Στοκχόλμη Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

Μετά από οκτώμισι ώρες συζητήσεων των δύο αντιπροσωπειών, στην πρώτη επίσημη συνάντηση σε επίπεδο ομάδων εργασίας από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν τον Ιούνιο και συμφώνησαν να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, η βορειοκορεατική πλευρά κατηγόρησε ευθέως την Ουάσινγκτον για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «καλές συνομιλίες».

«Οι διαπραγματεύσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας και τελικά διακόπηκαν», είπε ο Βορειοκορεάτης επικεφαλής διαπραγματευτής Κιμ Μιονγκ Γκιλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την πρεσβεία της χώρας του στη Στοκχόλμη. «Είμαστε απογοητευμένοι επειδή οι ΗΠΑ δεν έβαλαν τίποτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τώρα την ευθύνη για τη συνέχιση των συνομιλιών την έχουν οι ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι αυτά τα σχόλια «δεν αντικατοπτρίζουν ούτε το περιεχόμενο ούτε το πνεύμα της σημερινής συζήτησης. Οι ΗΠΑ παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες και είχαν καλές συνομιλίες με τους Βορειοκορεάτες ομολόγους τους», υπογράμμισε ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Όρταγκους.

Παράλληλα τόνισε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αποδέχθηκε την πρόσκληση της Σουηδίας να επιστρέψει στην Στοκχόλμη έπειτα από δύο εβδομάδες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας.

«Στο τέλος των συζητήσεων μας οι Ηνωμένες Πολιτείες προσκλήθηκαν από τους Σουηδούς οικοδεσπότες μας να επιστρέψουμε στη Στοκχόλμη για μια νέα συνάντηση σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις για όλα τα θέματα. Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ δέχθηκε την πρόσκληση», τόνισε η Όρταγκους.

Δεν ανέφερε την απάντηση της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας σε αυτή την πρόταση. Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την πρόσκληση για νέες συνομιλίες ή αν η Πιονγιάνγκ αποδέχθηκε αυτήν.

Από την Αθήνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί η πρόοδος των χθεσινών συνομιλιών, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του.

«Εκθέσαμε μια σειρά ιδεών. Ελπίζουμε ότι οι Βορειοκορεάτες προσήλθαν με καλό πνεύμα και βούληση να προσπαθήσουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή όσων ο πρόεδρος Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησαν στην Σιγκαπούρη», τόνισε ο Πομπέο, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συνομιλίες της Στοκχόλμης είναι οι πρώτες συζητήσεις που έγιναν μετά από αρκετό καιρό και χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά να γίνει, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι αρχικές συναντήσεις θα μπορέσουν να καθορίσουν την πορεία για μια σειρά διαλόγων που θα γίνουν στις επόμενες εβδομάδες και μήνες που θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στη Σιγκαπούρη», συμπλήρωσε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε τόνισε με ανάρτηση στο twitter νωρίτερα το Σάββατο ότι ήταν ενθαρρυντικό να βλέπει τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών στη Σουηδία να πραγματοποιούν συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας. «Χρειάζεται ο διάλογος για να βρεθεί μια ειρηνική λύση για την αποπυρηνικοποίηση», σημείωσε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact