ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτη πρόκληση! Διάβασαν το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά και σόου με πυροτεχνήματα

Σε εξέλιξη είναι η φιέστα για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης κάτω από πανηγυρικό κλίμα αλλά χωρίς κοινό λόγω κορονοϊού.

Η γιορτή μεταδίδεται ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση, τη διοργάνωση της οποίας έχει αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού. Λίγο μετά τις 21:30 ξεκίνησε προσευχή με ανάγνωση αποσπάσμαος από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία…

Στις 20:53 ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε να απευθύνει ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης. Μετά από την ομιλία, τοξότες έριξαν τα βέλη τους προς τα εικονικά “τείχη” και πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό.

Για απόψε, ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας έστησε η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT) ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.

Όλη η Τουρκία παρακολούθησε τηλεοπτικά τα τείχη της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγιά Σοφιά.

Στην περιοχή δεν υπάρχει κοινό λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη λίστα των τζαμιών που θα ανοίξουν τις πύλες τους την 29η Μαΐου, πρώτη προσευχή μετά την πανδημία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα κάνει προσευχή για την άλωση της Κωνσταντινούπολης στην Αγιά Σοφιά: “Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα αναγνωσθεί το εδάφιο της Αλωσης και προσευχές στην Αγία Σοφία. Θα ζήσουμε τη χαρά να ζήσουμε τη χαρά της κατάκτησης του έθνους μας μαζί με αυτά τα προγράμματα. Τιμούμε τους βετεράνους, τους μάρτυρες και τους ήρωές μας, ειδικά τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν”, ανέφερε χθες ο Ερντογάν.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί με κύριο πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χαιρέτησε τον κόσμο στα πλοιάρια στον Βόσπορο, τα οποία παριστούσαν πως πήγαιναν να αλώσουν την Πόλη…

Η δημόσια εμφάνιση από το μπαλκόνι που βλέπει στον Βόσπορο του Ερντογάν σηματοδότησε την έναρξη των εορτασμών για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Πέτσας: Μας ενοχλεί η φιέστα σε ένα μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς

“Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών”, δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τέλη Φεβρουαρίου αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

“Παρακολουθούμε”, πρόσθεσε, οποιαδήπτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλης γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact