ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση συνασπισμού


Πέραν των πέντε νέων μελών, ορκίστηκε σήμερα αντικαγκελάριος της κυβέρνησης ο νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ

Συνολικά πέντε νέα μέλη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, τρεις υπουργοί και δύο υφυπουργοί, που προέκυψαν από τον ανασχηματισμό της τις προηγούμενες ημέρες ορκίσθηκαν σήμερα στη Βιέννη ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης —εννέα μήνες από τη σύστασή της μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου— κατέστη αναγκαίος αφενός λόγω του απροσδόκητου θανάτου της προέδρου της Βουλής Μπάρμπαρα Πράμερ πριν από ακριβώς ένα μήνα και αφετέρου εξαιτίας της εμφανιζόμενης ως “αιφνιδιαστικής” αλλά στην πραγματικότητα αναμενόμενης παραίτησης, την περασμένη Τρίτη, του Μίχαελ Σπίντελεγκερ από όλα τα αξιώματά του: του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, του αντικαγκελάριου και του υπουργού Οικονομικών.

Πέραν των πέντε νέων μελών, ορκίστηκε σήμερα αντικαγκελάριος της κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ, που παραμένει συγχρόνως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Επιστημών.

Σημαντικότερη αλλαγή στην κυβέρνηση θεωρείται η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών, στη θέση του παραιτηθέντα Μίχαελ Σπίντελεγκερ, από τον 61 χρόνων έως τώρα διευθυντή της Κεντρικής Ομοσπονδίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αντιπρόεδρο του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Χανς-Γεργκ Σέλινγκ.

Νέος στην κυβέρνηση είναι επίσης, από πλευράς του Λαϊκού Κόμματος, ο υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομίας και Επιστημών Χάραλντ Μάρερ, ενώ από πλευράς Σοσιαλδημοκρατών η Σαμπίνε Ομπερχάουζερ που αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας από τον Άλοϊς Στέγκερ, ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Ο Στέγκερ διαδέχεται την έως τώρα υπουργό Ντόρις Μπούρες που εκλέγεται αύριο νέα πρόεδρος της αυστριακής Βουλής, καλούμενη να καλύψει το μεγάλο κενό που άφησε ο θάνατος της Πράμερ η οποία έχασε πριν από ένα μήνα τη μάχη με τον καρκίνο.

Από το υπουργείο Οικονομικών η έως τώρα υφυπουργός, Σόνια Στρεσλ, που προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, μετακινείται και αναλαμβάνει υφυπουργός καγκελαρίας, ενώ από την κυβέρνηση αποχωρεί ο έως τώρα δεύτερος υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομικών Γιόχεν Ντάνινγκερ.

Το Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε πως αρμόδια για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου από την πλευρά του κόμματος θα είναι μελλοντικά η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, στη θέση του αποχωρούντα από την κυβέρνηση Γιόχεν Ντάνινγκερ, ενώ από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών παραμένει ως συντονιστής του κυβερνητικού έργου, ο υπουργός καγκελαρίας, Γιόζεφ Οστερμάγιερ.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact