ΚΟΣΜΟΣ

Deutsche Welle: Τι φοβάται η Τουρκία και βομβαρδίζει τη Συρία

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον Κούρδων στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και προσπαθεί να αποτρέψει εξελίξεις επικίνδυνες για την εδαφική της ενότητα.

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, δυσκολίες στην υλοποίησή της αντιμετωπίζει η άτυπη συμφωνία εκεχειρίας που συμφωνήθηκε πριν δύο ημέρες στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και προβλέπει κατάπαυση του πυρός εντός 7 ημερών. Οι νίκες των κυβερνητικών δυνάμεων Συρίας, συνεπικουρούμενες από τα ρωσικά βομβαρδιστικά γύρω από το Χαλέπι, έχουν θορυβήσει την τουρκική διπλωματία.

Βομβαρδισμοί και σήμερα
Για δεύτερη ημέρα τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις των Κούρδων γύρω από το Αζαζ της βόρειας Συρίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δυο Κούρδοι μαχητές έχασαν τη ζωή τους. Από χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να βομβαρδίσει θέσεις των Κούρδων της Συρίας σε αντίποινα για τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν κατά του Χαλεπιού, οι οποίες, όπως είπε, θα προκαλέσουν νέο κύμα προσφύγων και απειλούν τα σύνορα της Τουρκίας. Ο κ. Νταβούτογλου δικαιολόγησε την αντίδραση αυτή της Άγκυρας ως “εμπίπτουσα στους κανόνες εμπλοκής” που έχει υιοθετήσει η Τουρκία. Η περιοχή του Αζάζ βρίσκεται μόλις 13 χλμ από τα τουρκοσυριακά σύνορα στην περιοχή γύρω από το Χαλέπι.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με την επέλαση στρατού του Ασσάντ υπό την κάλυψη της ρωσική αεροπορίας έχουν ανατρέψει τα δεδομένα. Η μεγάλη επίθεση στο Χαλέπι από τον κυβερνητικό στρατό και η συνεχής υποχώρηση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην περιοχή έδωσαν την ευκαιρία παράλληλα στις δυνάμεις των Σύρων της Δημοκρατικής Ένωσης να καλύψουν το κενό καταλαμβάνοντας πόλεις και χωριά γύρω από το Χαλέπι που πριν κατείχαν οι δυο μεγάλες οργανώσεις τζιχαντιστών, η Αλ Νούσρα και η Αχράμ Ουλσάμ, και οι οποίες υποστηρίζονταν από την Άγκυρα.

Η Τουρκία θέλει να αποκομίσει περισσότερα οφέλη
Η ορατή πιθανότητα να δημιουργηθεί μια μεγάλη κουρδική οντότητα στη βόρεια Συρία αποτελεί για την Άγκυρα σοβαρή απειλή, αφού θεωρεί το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης των Κούρδων της Συρίας ως συνεργό του ΠΚΚ, άρα τρομοκρατική οργάνωση που επιβουλεύεται την ενότητα της Τουρκίας. Η εξαγγελία συμφωνίας εκεχειρίας προχθές στο Μόναχο από τους Κέρι και Λαβρόφ μπορεί να εκφράζει τη σφοδρή πολιτική επιθυμία να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά η περίοδος μέχρι την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η πιο επικίνδυνη για το τι θα συμβεί στο πεδίο της μάχης, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν τα περισσότερα οφέλη για την πλευρά τους. Οι Αμερικανοί ζητούν από την Άγκυρα να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας μην θεωρώντας τους τρομοκράτες αλλά χρήσιμους συνεργάτες στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα όμως δείχνει αποφασισμένη να τα βάλει ακόμη και με τους συμμάχους της προκειμένου να αποφύγει ένα κουρδικό συριακό κράτος στα σύνορά της, φαίνεται δε αποφασισμένη ακόμη και να εισβάλλει μαζί με τους Σαουδάραβες στο έδαφος της Συρίας αν χρειαστεί. Νωρίτερα, το Ριάντ επιβεβαίωσε την αποστολή μαχητών στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στο πλαίσιο, όπως αναφέρθηκε, εντατικοποίησης των μαχών εναντίον τζιχανιστών διευκρινίζοντας ότι ο χρόνος εισβολής χερσαίων ειδικών δυνάμεων στη Συρία θα εξαρτηθεί από τον υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμό. Από κάθε η κατάσταση στην περιοχή είναι ρευστή και επικίνδυνη.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact