ΚΟΣΜΟΣ

Διαβεβαιώσεις Ασαντ στον Πούτιν για την κατάπαυση πυρός -Περιπλέκει τα πράγματα ο Ερντογάν

Τη διαβεβαίωση ότι το συριακό καθεστώς θα σεβαστεί την προτεινόμενη από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ κατάπαυση του πυρός εξέφρασε ο Μπασάρ αλ Ασαντ στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της συμμαχίας των ανταρτών, που έχουν τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την κατάπαυση, που θεωρητικά θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο.

Την Τετάρτη, Ασαντ και Πούτιν συζήτησαν τη συμφωνία σε τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, SANA, οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία να συνεχιστεί η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, του Nusra Front και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές στις απόψεις Μόσχας και Δαμασκού, αλλά πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι μία από τις λίγες χώρες που παραμένει σε επαφή με τον «νόμιμο Σύρο ηγέτη». Πρόσθεσε ότι η Μόσχα κάνει αυτό που πρέπει να περιμένει οι ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο, ώστε να βεβαιωθεί ότι οι ομάδες που υποστηρίζει θα σεβαστούν την κατάπαυση πυρός. «Ο κύριος στόχος είναι να σταματήσει η αιματοχυσία», συμπλήρωσε.

Ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με άλλους βασικούς «παίκτες» στο συριακό εμφύλιο, μεταξύ άλλων με τους ηγέτες του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Η «παύση των εχθροπραξιών», όπως τη συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και δεν συμπεριλαμβάνει τις επιθέσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και τζιχαντιστές άλλων οργανώσεων που δρουν στην περιοχή. Ακόμη όμως δεν είναι ξεκάθαρο το πού και για πόσο θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο περίπλοκο μέτωπο της Συρίας ή που θα συνεχιστούν οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός.

Ακόμη πιο περίπλοκη έκανε την κατάσταση ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε την Τετάρτη να μείνει εκτός της συμφωνίας για την κατάπαυση και η ομάδα των Σύρων Κούρδων, τους οποίους στηρίζουν οι ΗΠΑ αλλά η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Αγκυρα βομβαρδίζει θέσεις της ομάδας YPG στη βόρεια Συρία. Στις δηλώσεις του, ο Ερντογάν ανέφερε ότι ίσως αυτές οι επιχειρήσεις της Τουρκίας να συνεχιστούν και κατά την κατάπαυση πυρός.

Ακόμη, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες ότι η προτεινόμενη συμφωνία μπορεί να ενδυναμώσει τον Ασαντ και να οδηγήσει σε νέες τραγωδίες.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact