ΚΟΣΜΟΣ

Economist: Η καταιγίδα του «Ναι» δυναμώνει στην Αθήνα

Η σημειολογία του πράγματος: τη στιγμή που η βροχή στη διαδήλωση υπέρ του «Ναι», το βράδυ της Τρίτης, δυνάμωνε, μια άλλη καταιγίδα αυξανόταν σε ένταση κάτω από τον ουρανό της Αθήνας.

Πρόκειται για τη θέληση μεγάλης μερίδας των Ελλήνων να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, γι’ αυτό και προτίθενται ξνα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης των δανειστών. Ο Economist βρέθηκε στη χθεσινή διαδήλωση και πήρε μια γερή γεύση από τα αιτήματα των συγκεντρωμένων – συνομίλησε μαζί τους και ένιωσε τον παλμό της συγκέντρωσης.

Ο Παναγιώτης είναι ένας νεαρός εκπαιδευόμενος και λέει πως αυτή είναι η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή φιλοευρωπαϊκή διαμαρτυρία στην οποία έχει πάρει μέρος. Συμπληρώνει πως από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έχει να δει τόσο πλήθος μαζεμένο και μάλιστα υπό βροχή.

Το κεντρικό σύνθημα είναι «Ψηφίζουμε ναι, γιατί είμαστε Ευρωπαίοι και θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη», ενώ οι σημαίες της Ελλάδας και της ΕΕ κάνουν ένα κύμα. Ο Γιώργος Κοπτόπουλος, γεννημένος τη δεκαετία του ’50, έχει κατέβει στη διαδήλωση μαζί με τη γυναίκα του και λέει πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί η Ελλάδα από μια καταστροφική κυβέρνηση και να παραμείνει στην Ευρώπη. «Δεν θέλουμε να γίνουμε πολίτες του τρίτου κόσμου».

Το άρθρο σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει με το μέρος του τη νέα γενιά, στη διαδήλωση ήταν έντονη η παρουσία των νέων. Πίνουν φραπουτσίνο, καπνίζουν και προσπαθούν να προφυλακτούν απί τη βροχή. Ο Θοδωρής, ο Πάνος και ο Σωκράτης έχουν έρθει από τη Λάρισα και λένε με μια φωνή ότι είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Κάποιοι άλλοι σημειώνουν πως οι λιγότεροι μορφωμένοι και οι φτωχότεροι θα ψηφίσουν «Όχι» και θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα ψέματα του Τσίπρα δίχως να κατανοούν τις συνέπειες της απόφασής τους. «Νομίζουν ότι θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, αλλά θα γίνει χειρότερη», λέει μια κυρία που φοράει μαργαριταρένια σκουλαρίκια.

Το άρθρο κάνει λόγο για μια άκρως πολιτισμένη διαδήλωση, με ανθρώπους καλοντυμένους και ευγενικούς. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του «Όχι», αλλά η ψαλίδα συνεχώς κλείνει υπέρ του «Ναι». Ειδικά όσο παραμένουν κλειστές οι τράπεζες, ο φόβος μεγαλώνει και το σενάριο για την «Ημέρα της Κρίσης» πλησιάζει.

Τη στιγμή που οι ουρανοί έχουν ανοίξει για τα καλά, ο Σταύρος Κωσταντίνου, ένας ακόμη διαδηλωτής, δεν δείχνει να τον απασχολεί η βροχή που πέφτει πάνω του. «Οι άνθρωποι αισθάνονται ήδη τον πόνο και μετακινούνται προς το ”Ναι”», λέει χαρακτηριστικά, «αλλά αν η πλειοψηφία θα έρθει στα συγκαλά της πριν από την Κυριακή, αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δραχμών».

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact