Advertisement

Εφικτό συμβιβασμό για την Ελλάδα ζητούν διεθνή ΜΜΕ

Εφικτό συμβιβασμό για την Ελλάδα ζητούν διεθνή ΜΜΕ
Advertisement

Την ανάγκη να κινηθεί η ευρωζώνη προς την κατεύθυνση ενός εφικτού συμβιβασμού με την Ελλάδα τονίζουν σε δημοσιεύματά τους το πρακτορείο Bloomberg και η εφημερίδα Wall Street Journal, επισημαίνοντας παράλληλα τους μεγάλους κινδύνους που θα υπάρξουν για την Ευρώπη, αν εξαναγκαζόταν η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.

«Η πορεία σύγκρουσης της Ευρώπης με την Ελλάδα» είναι ο τίτλο άρθρου γνώμης του Bloomberg, που υπογράφει ο Κλάιβ Κρουκ. Σύμφωνα με αυτό, είναι λάθος η θεωρία πως μία ελληνική χρεοκοπία δεν θα πλήξει πολύ τις άλλες χώρες και ότι, αν αυτή η θεωρία εφαρμοζόταν στην πράξη, η Ευρώπη θα μετανοούσε για το μεγαλύτερο λάθος που θα είχε κάνει από τη δημιουργία του ευρώ.

«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιμένουν όλο και περισσότερο σε μία καθαρή παράδοση της Ελλάδας», σημειώνει ο αρθρογράφος, ζητώντας να γίνουν πλήρως σεβαστοί οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος βοήθειας, πριν αρχίσουν οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα, και ενώ εν τω μεταξύ δεν θα δοθούν άλλα χρήματα. «Με απλά λόγια, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν πρέπει μόνο να αθετήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους ψηφοφόρους, αλλά και να φανεί από όλους ότι το έχει κάνει», σημειώνει ο αρθρογράφος. Ο Κρουκ θεωρεί ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη σε όλες τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, αλλά έχει δίκαιο στο βασικό σημείο, που είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς ελάφρυνση της αναποτελεσματικής δημοσιονομικής λιτότητας, η οποία της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, επειδή δεν λάβει τα 7,2 δις. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, τότε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα χάσουν περισσότερα από ότι εάν συμφωνούσαν τώρα στη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της, χωρίς να αναφερθούμε στον κίνδυνο της μετάδοσης και στη διεύρυνση της κρίσης εμπιστοσύνης, σημειώνει ο αρθρογράφος. Ένα Grexit θα έκανε μεγαλύτερο τον κίνδυνο, προσθέτει, καθώς το ευρώ ήδη εξασθενεί από την επικρατούσα άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να εξωθηθεί εκτός της Ευρωζώνης με μικρή ζημιά για τις υπόλοιπες χώρες. «Το ευρώ φαίνεται λιγότερο ως ένα ενιαίο νόμισμα και περισσότερο ως ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών. Στο τέλος, τα συστήματα σταθερών ισοτιμιών καταρρέουν. Αν συνέβαινε το Grexit, θα τόνιζε το σημείο αυτό», προσθέτει.

«Ένα νέο πρόγραμμα βοήθεια θα μπορούσε άνετα να επιτύχει έναν εφικτό συμβιβασμό μεταξύ, από τη μία πλευρά την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και δημοσιονομικής συγκράτησης, και, από την άλλη πλευρά, τη δέσμευση για ελεγχόμενη και βιώσιμη μακροπρόθεσμα δημοσιονομική κατάσταση. Ακόμη, για να φτάσουμε στο νέο πρόγραμμα, πρέπει να αρθεί η απειλή της άμεσης οικονομικής κατάρρευσης», τονίζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας: «Αντί να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, η Ευρώπη λέει στην Ελλάδα να γονατίσει. Αντί να βοηθήσει τον Τσίπρα να κάνει υποχωρήσεις, η ΕΕ απαιτεί να ταπεινωθεί. Αντί να εκφράσει αλληλεγγύη με τους Έλληνες, που έχουν υποφέρει υπερβολικά, η Ευρώπη λέει: «Εκλογές; Ποιες εκλογές;».

«Στο θέμα της Ελλάδας, η Ευρώπη κάνει μπλόφα στον εαυτό της»

Σε άρθρο γνώμης της Wall Street Journal, του Χόλμαν Τζένκινς Τζούνιορ, με τίτλο: «Στο θέμα της Ελλάδας, η Ευρώπη κάνει μπλόφα στον εαυτό της», σημειώνονται οι κίνδυνοι από μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και χρεοκοπήσει, πιθανόν να μη θεωρηθεί ως η χώρα που δεν συνεργάσθηκε, αλλά ως η αρχή του τέλους του παιχνιδιού για το χρέος όλης της Ευρώπης, αναφέρει ο Τζένκινς. «Σε τελευταία ανάλυση, το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα ή οι φοβερές διαπραγματεύσεις για το χρέος. Είναι η έλλειψη ανάπτυξης και η αβεβαιότητα που κάθε καταναλωτής, επιχείρηση και φορολογούμενος πρέπει να αισθάνεται σχετικά με το πώς θα λυθούν τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης, με δεδομένη την έλλειψη ανάπτυξης και την έλλειψη εσόδων για την αποπληρωμή (του χρέους)», τονίζει ο αρθρογράφος.

Καταλήγοντας, ο Τζένκινς σημειώνει: «Το ευρώ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προωθήσει την ανανέωση των εθνικών οικονομιών, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να επιβιώσει Μία έξοδος της Ελλάδας (που γίνεται πιο πιθανή) δεν θα έλυνε τίποτε για την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα έφευγε, επειδή θα αποτύγχανε να υιοθετήσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και η Ευρώπη ως επί το πλείστον αρνείται να υιοθετήσει. Μία πραγματική λύση θα έδινε στην Ελλάδα αυτό που θέλει, ελάφρυνση του χρέους της, σε αντάλλαγμα γι’ αυτό που χρειάζεται – αυθεντικές, λογικές μεταρρυθμίσεις φιλικές στην αγορά. Οι οποίες είναι αυτό που χρειάζεται και η Ευρώπη».
Πηγή

Advertisement

Σημαντικά θέματα

Πρόσφατα άρθρα