ΚΟΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις στη Τσεχία για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς

Τους ηγέτες των νικητριών δυνάμεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, προσκάλεσε ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Όπως ανακοινώθηκε από την Πράγα, οι προσκλήσεις στάλθηκαν “στους εκπροσώπους των νικητριών δυνάμεων” με την ευκαιρία ενός διεθνούς φόρουμ για το Ολοκαύτωμα που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του προέδρου Ζέμαν.

Ο εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας Γίρι Όβτσατσεκ είπε ότι οι απαντήσεις των προσκεκλημένων «αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων».

Οι εκδηλώσεις, που οργανώνονται από το Εβραϊκό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26 και 27 Ιανουαρίου, περιλαμβάνουν ένα φόρουμ στην Πράγα και το Τερεζίν (Τερεζίενστατ) στο οποίο έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των κοινοβουλίων από 47 χώρες. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Τσεχίας, Τόμας Κράους, οι Πολωνοί διοργανωτές του εορτασμού για την απελευθέρωση του Άουσβιτς ήθελαν να περιορίσουν τις εκδηλώσεις μόνο για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Για τον λόγο αυτό, το πολιτικό μέρος της εκδήλωσης θα γίνει στην Τσεχία.

«Οι προσκλήσεις στάλθηκαν από το γραφείο του Τσέχου προέδρου στις νικήτριες δυνάμεις, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντως με τους οργανωτές του φόρουμ «Αφήστε τους ανθρώπους μου να ζήσουν», η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έχει επίσης λάβει πρόσκληση και μάλιστα, με βάση το πρόγραμμα, προβλέπεται ότι θα εκφωνήσει μια ομιλία στο κλείσιμο των εργασιών του φόρουμ.
«Φαίνεται όμως τώρα ότι πολλοί πολιτικοί έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην πορεία στο Άουσβιτς», διευκρίνισε ο Κράους τονίζοντας ότι κανείς αρχηγός κράτους δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη ότι προτίθεται να συμμετάσχει στο φόρουμ.

Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο ήταν Εβραίοι, πέθαναν από το 1940 μέχρι το 1945 στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στην κατεχόμενη από τους Ναζί νότια Πολωνία.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact