ΚΟΣΜΟΣ

Εκθεση της Κομισιόν: Βαθιά ύφεση στην Ελλάδα, σοβαρό πρόβλημα το χρέος

Με ημερομηνία 10 Ιουλίου, δηλαδή αμέσως μετά το αίτημα της Ελλάδας για δάνειο, η Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, συνέταξε έκθεση στην οποία αποτυπώνονται με έκδηλο τρόπο τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση (Απρίλιος 2014), επιβεβαιώνεται η σοβαρή επιδείνωση που έχει προκληθεί στις δομές της ελληνικής οικονομίας – ειδικά στο θέμα του χρέους. Τότε, η εκτίμηση για το χρέος ήταν ότι θα ανέλθει στο 125% το 2020 και 112% στο 2002.

Οι τωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι αναθεωρημένες επί τα χείρω. Συγκεκριμένα, το χρέος θα φτάσει στο 165% το 2020, στο 150% το 2022 και στο 111% το 2030. Υπάρχει και ένα χειρότερο σενάριο που προβλέπει ότι το χρέος θα φτάσει στο 187% το 2020, 176% το 2022 και 142% το 2030.

Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά η Κομισιόν (σε αντίθεση με το ΔΝΤ) θεωρεί πως το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος, σε αυτή την έκθεση, μετατίθεται για μετά το πέρας του νέου προγράμματος και αφού έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι και οι δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές.

Υφεση 2-4% εφέτος

Η Κομισιόν προβλέπει πλέον βαθιά ύφεση το 2015, μεταξύ 2% και 4%, έναντι προβλέψεων για οριακή ανάπτυξη 0,5% φέτος. Προβλέπει επίσης πτώση του ΑΕΠ και το 2016, μεταξύ 0,5% και 1,75% με την ανάπτυξη να επιστρέφει εντός του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί σύντομα η πολιτική σταθερότητα και υπάρξει σταδιακή ελάφρυνση των διοικητικών μέτρων στον τραπεζικό τομέα (σ.σ. τραπεζική αργία). Η μακροχρόνια ανάπτυξη εκτιμάται στο 1,8% στο βασικό σενάριο και στο 1,5% στο αντίξοο σενάριο.

Πλέον αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 0-1% το 2015, τονίζει η Κομισιόν, πλεόνασμα 0,5% – 1% το 2016 και 2-2,25% το 2017, προτού κινηθεί στο 3,5% από το 2016 και μετά.

Κρίσιμη η στήριξη της Ελλάδας

Μια άτακτη κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της Ελλάδας θα δημιουργούσε σημαντικές αμφιβολίες για την ακεραιότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της, τόσο για τώρα όσο και για το μέλλον, τονίζει η Επιτροπή.

Η Κομισιόν προειδοποιεί (σ.σ. το κείμενο γράφτηκε στις 10 Ιουλίου, πριν την συμφωνία για έναρξη διαπραγματεύσεων) ότι είναι κρίσιμη η στήριξη της χώρας από τον ESM, με κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των αγορών για τις τράπεζες και η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας. Παράλληλα, είναι κρίσιμο να αποφευχθούν ρίσκα για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Μια χρεοκοπία της Ελλάδας και των τραπεζών της θα μπορούσε να έχει άμεσες συνέπειες στη σταθερότητα χωρών όπου το μερίδιο αγοράς υποκαταστημάτων και θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών έχουν συστημική σημασία, ακόμη και με λήψη ισχυρών μέτρων, λόγω των επιπτώσεων στην εμπιστοσύνη. Αν και μέσω των μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια η ευρωζώνη θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα μια «διάχυση» του προβλήματος, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από εξελίξεις που επηρεάζουν την ακεραιότητα του ευρώ αναμένεται να είναι σημαντικές, αν και δύσκολα μπορούν να εκτιμηθούν καθώς δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact