ΥΓΕΙΑ

Επανάσταση στην καταπολέμηση της ασθένειας Huntigton με μετατροπή κυττάρων

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο St. Luis (WUSTL) κατάφεραν να μετατρέψουν κύτταρα από το δέρμα σε εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία συμπεριφέρονται σαν να είχαν δημιουργηθεί εξαρχής στον εγκέφαλο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν καθόλου βλαστοκύτταρα στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neuron.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι ασυνήθιστη, επειδή, σε αντίθεση με πολλές άλλες τεχνικές μετατροπής κυττάρων, τα δερματικά κύτταρα δεν επέστρεψαν πρώτα σε ένα στάδιο βλαστοκυττάρων, αλλά μετατράπηκαν απευθείας σε κύτταρα του εγκεφάλου, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να παράγουν πολλούς άλλους τύπους κυττάρων.

Και ένας δεύτερος λόγος που αυτή η έρευνα είναι πρωτοποριακή, είναι επειδή οι επιστήμονες κατάφεραν να “επαναπρογραμματίσουν” τα δερματικά κύτταρα, ώστε να μετατραπούν σε ένα συγκεκριμένο τύπο και όχι γενικά σε μια ευρεία γκάμα εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι εγκεφαλικοί νευρώνες που παρήγαγαν οι επιστήμονες και οι οποίοι επιβίωσαν για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την έγχυσή τους μέσα στους εγκεφάλους ποντικών-πειραματόζωων, είναι σημαντικοί για τον έλεγχο της κίνησης και είναι ο κύριος τύπος νευρώνων που επηρεάζονται στη νόσο Huntington.

Η νόσος Huntington είναι μια κληρονομική γενετική ασθένεια που προκαλεί ακούσιες κινήσεις και σταδιακή μείωση της διανοητικής ικανότητας. Οι ασθενείς με αυτήν τη νόσο -η οποία στον άνθρωπο συνήθως ξεκινά στη μέση ηλικία- μπορεί να ζήσουν για 20 χρόνια αφότου αρχίσουν τα συμπτώματα, αν και σταδιακά η κατάστασή τους χειροτερεύει.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Andrew S. Yoo, υποστηρίζει μάλιστα ότι τα νέα κύτταρα που δημιούργησαν, όχι μόνο επιζούν στον εγκέφαλο των πειραματόζωων, αλλά συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως και τα αυθεντικά εγκεφαλικά κύτταρα.

Επειδή, δε, χρησιμοποίησαν ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος από ενήλικες ανθρώπους στην έρευνα -και όχι κύτταρα ποντικού ή ανθρώπινα κύτταρα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης- η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν τις δυνατότητες για χρήση σε έναν ασθενή με Huntigton -μέσω της αναγεννητικής ιατρικής- από τα δικά του δερματικά κύτταρα. Αυτό είναι σημαντικό για να αποφευχθεί το πρόβλημα της ανοσολογικής απόρριψης του μοσχεύματος (δηλαδή των εμφυτευμένων νέων κυττάρων στον εγκέφαλο).

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact