ΚΟΣΜΟΣ

Επέκριναν οι ΗΠΑ την «απογοητευτική» εξέλιξη της Ουγγαρίας

Την «απογοητευτική» εξέλιξη της Ουγγαρίας, επέκριναν σήμερα οι ΗΠΑ δίνοντας μια ακόμη ένδειξη της ενόχλησης της Ουάσινγκτον όσον αφορά τον ευρωπαίο σύμμαχό της.

«Οι εξελίξεις είναι απογοητευτικές (…) και ανησυχούμε ως σύμμαχοι που βλέπουμε την ταχύτητα με την οποία εδραιώνονται», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βουδαπέστη ο Αμερικανός επιτετραμμένος Αντρέ Γκούντφρεντ, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Ουγγαρία.

Οι δηλώσεις του Γκούντφρεντ σημειώθηκαν μία εβδομάδα αφού η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε ανεπιθύμητους στο έδαφός της έξι υψηλόβαθμους ούγγρους αξιωματούχους, καθώς φέρονται να κατηγορούνται για διαφθορά. Τα ονόματα των αξιωματούχων δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν ότι μεταξύ τους είναι και ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπενθύμισε σήμερα ότι η Ουγγαρία ήταν μία από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που κατάφερε να πετύχει την πιο ταχεία δημοκρατική μετάβαση μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

Όμως ο Γκούντφρεντ αναφέρθηκε και στην «ανησυχία» της Αμερικής μπροστά «στην αλλαγή (πολιτικού) κλίματος, την εξασθένιση του κράτους δικαίου, τις επιθέσεις εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, την έλλειψη διαφάνειας».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που εκλέχθηκε πρώτη φορά το 2010 και επανεξελέγη για δεύτερη θητεία τον Απρίλιο, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει, οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές του, περιορίζουν τις ελευθερίες της Δικαιοσύνης και του Τύπου.

Εξάλλου τον Σεπτέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε περιλάβει την κυβέρνηση της Βουδαπέστης μεταξύ αυτών που αποτελούν «απειλή για την κοινωνία των πολιτών μας».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact