ΚΟΣΜΟΣ

Εποχή Ιμίων στην Κύπρο – «Αν είχαμε στόλο θα γινόταν πόλεμος», δηλώνει συνεργάτης του Αναστασιάδη

Την ώρα που η Τουρκία βρίσκεται σε πραγματικά δυσχερή θέση καθώς αρνείται να βοηθήσει τη δυτική συμμαχία στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, φοβούμενη την ενδυνάμωση των Κούρδων αποφασίζει να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις με την Κύπρο επιχειρεί να δημιουργήσει ένταση στην Κύπρο.

Θέλοντας να λειτουργήσει όπως ο Χότζας στη γνωστή ιστορία με τα ζώα στην καλύβα που τα βάζει πρώτα για να τα αποσύρει μετά, η απόφαση του Έρντογαν να στείλει το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros για έρευνες υδρογοναθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ανοικτά της Λάρνακας, δημιουργεί ένταση στην περιοχή καθώς εκτός των άλλων πραγματοποιείται και άσκηση του ρωσικού στόλου.

«Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομος Προδρόμου, στενός συνεργάτης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Εντός της Τρίτης, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου υπό τον κ. Αναστασιάδη θα να αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβει για να αντιμετωπίσει την τουρκική πρόκληση που παραβιάζει κατάφορα της εδαφική κυριαρχία εντός ανεξάρτητου κράτους, μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, πρώτο διπλωματικό βήμα της Λευκωσίας θα είναι να επιδιώξει το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε., πρόταση που ενδέχεται να τεθεί από τον κ. Αναστασιάδη κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη. Παράλληλα, δεν αποκλείεται προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κλιμάκωση έντασης από την Τουρκία

Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι επιτυχημένες έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Κυρπιακή ΑΟΖ είχε αντιδράσει έντονα και σπασμωδικά ζητώντας πότε συνεκμετάλλευση και πότε μερίδιο από τα προσδοκώμενα κέρδη.

Η Κυπριακή δημοκρατία με προσεκτικά και σταθερά βήματα έχει θωρακίσει τις έρευνες και την ΑΟΖ βάζοντας στο παιχνίδι μεγάλες εταιρείες αμερικανικών, ισραηλινών και ρωσικών συμφερόντων που παράλληλα εγγυώνται την αποτυχία των προσπαθειών της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο.

Παράλληλα, έχει προχωρήσει εκτός των άλλων η προεργασία για τη συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου που παράλληλα αποδεσμεύει και τις ελληνικές έρευνες νοτίως της Κρήτης, ενώ ήδη έχει προαναγγελθεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο, στις αρχές Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι θεωρούν «πρόκληση» και την οριοθέτηση ΑΟΖ της Κύπρου με το Ισραήλ και τον Λίβανο που τους βγάζει συνολικά από το παιχνίδι των υδρογονανθράκων την ίδια ώρα που οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ βρίσκονται ίσως στην χειρότερη εποχή τους, εδώ και δεκαετίες.

Η στάση της Αθήνας

Από την πλευρά της η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις έχοντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Μεγαλόνησο. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Εαύγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως αν η Τουρκία επιμείνει στις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού.
Παράλληλα, τόνισε πως η Άγκυρα δημιουργεί μια «εστία κρίσης» στην Κύπρο τη στιγμή που μαίνονται οι αγώνες κατά του τζιχαντισμού και της διεθνούς τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και κατηγορεί την Τουρκία πως φέρει «τεράστια ευθύνη» για τη «διάσπαση» του ευρωπαϊκού μετώπου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact