AUTO-MOTO

Έρχεται το «μαύρο κουτί» στα αυτοκίνητα

Μέχρι σήμερα ο κόσμος μόλις άκουγε «μαύρο κουτί» ο νους του πήγαινε σε αεροπλάνα και πτήσεις. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η τεχνολογία «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς με αποτέλεσμα να έχουν «ξεφυτρώσει» αρκετά νέα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας.

Επομένως, το «μαύρο κουτί» θα υπάρχει σύντομα και στα αυτοκίνητα, αφού από το 2022 θα φέρουν υποχρεωτικά και ηλεκτρονικό καταγραφέα δεδομένων, που θα παρέχει πλήρη στοιχεία για την κατάσταση του οχήματος πριν από μια σύγκρουση.

Αναλυτικότερα, όπως γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ», πρόκειται για άλλη μια τεχνολογία, που εγκρίθηκε προσωρινά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μεταφορών και έως και το καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί από όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Έτσι, όλα τα νέα αυτοκίνητα (ακόμη και τα φορτηγά) που θα παράγονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να διαθέτουν «μαύρο κουτί».

Πώς θα λειτουργεί το «μαύρο κουτί» στα αυτοκίνητα

Οι ηλεκτρονικοί καταγραφείς (Electronic Data Recorders) θα συλλέγουν στοιχεία και παραμέτρους, ώστε σε περίπτωση ενός ατυχήματος οι Αρχές να μπορούν να διαλευκάνουν τα αίτιά του (υπερβολική ταχύτητα, απότομη αλλαγή πορείας, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κ.ά.).

Ειδικότερα, η συσκευή αυτή θα μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στην εξιχνίαση ατυχημάτων, καθώς με καταγεγραμμένα τα απαραίτητα δεδομένα η ανάλυσή τους θα δίνει πιο σαφή εικόνα για την υπαιτιότητα των εμπλεκομένων οδηγών σε συνάρτηση με τις συνθήκες (καιρικές, ποιότητα ασφάλτου, κλίση στροφής).

Συγκεκριμένα, το μαύρο κουτί στα αυτοκίνητα θα καταγράφει τα πάντα: από την ταχύτητα του αυτοκινήτου, το φρενάρισμα, έως και τη θέση του ΙΧ. Να σημειωθεί, ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού το μαύρο κουτί το τοποθετούν εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, παρακινούμενοι από τις ασφαλιστικές εταιρείες – όπως στη Μ. Βρετανία.

Το κίνητρο για την τοποθέτηση του; Όσοι τοποθετούν τη συγκεκριμένη συσκευή έχουν και έκπτωση στα ασφάλιστρα του ΙΧ τους.

Άλλο ένα πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι, σε παλαιότερη έρευνα, είχε αποδειχθεί πως οι οδηγοί που είχαν τοποθετήσει το μαύρο κουτί στο αυτοκίνητό τους ήταν πιο προσεκτικοί, συμμετείχαν σε λιγότερα τροχαία, από τους οδηγούς που δεν διέθεταν καταγραφέα δεδομένων, ενώ οι θάνατοι νέων οδηγών που είχαν το μαύρο κουτί στο αυτοκίνητό τους μειώθηκε σχεδόν 30%.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact