ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έρχεται το Super Champions League

Την αποκάλυψη πως από το 2024 θα υπάρξει νέα διοργάνωση που θα λέγεται Super Champions League, έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων (ECA), Αντρέα Ανιέλι.

Επίσης, δήλωσε πως είναι αντίθετος με τη δημιουργία νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων από τη FIFA το 2021, με τη συμμετοχή 24 ομάδων.

Αντίθετοι με τη συγκεκριμένη απόφαση της παγκόσμιας συνομοσπονδίας είναι και άλλοι ιταλικοί σύλλογοι, εκτός από τη Γιουβέντους του Ανιέλι. Η Ίντερ, η Μίλαν, η Ρόμα, η Νάπολι και η Λάτσιο.

«Θέλουμε να αλλάξουμε τη μορφή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από το 2024 και μετά. Είμαστε στην καρδιά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και πρέπει να οδηγήσουμε τις εξελίξεις. Θα υπάρξει νέο Super Champions League, το οποίο θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία της UEFA. Όσον αφορά το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 24 ομάδες, η ECA είναι αντίθετη με αυτό και δεν μπορεί να το στηρίξει. Εμείς ζητάμε λιγότερα «παράθυρα» για τις εθνικές ομάδες», ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της ECA.

Champions League: Η δομή της διοργάνωσης

H διοργάνωση του UEFA Champions League ξεκίνησε την ποδοσφαιρική περίοδο 1955-56 έχοντας ένα σύστημα νοκ άουτ δύο αγώνων, όπου οι ομάδες έδιναν έναν αγώνα εντός και έναν εκτός έδρας.

Η ομάδα με το μεγαλύτερο αθροιστικά σκορ προκρινόταν στον επόμενο γύρο. Μπορούσαν να συμμετάσχουν μόνο οι σύλλογοι που είχαν κατακτήσει το εθνικό τους πρωτάθλημα καθώς και ο κάτοχος του κυπέλλου εκείνης της περιόδου.

Ο τρόπος διεξαγωγής και το όνομα άλλαξαν κατά την περίοδο 1992-93 και μετά από αρκετές και ριζοσπαστικές αλλαγές στα χρόνια που μεσολάβησαν, σήμερα η διοργάνωση αποτελείται από πέντε προκριματικούς γύρους, μια φάση ομίλων (όπου οι ομάδες αντιμετωπίζουν κάθε άλλη ομάδα του ομίλου εντός και εκτός έδρας) και ακολουθούν τέσσερις γύροι αγώνων νοκ άουτ. Όλοι οι προκριματικοί και οι νοκ άουτ αγώνες είναι διπλοί, εκτός από τον τελικό, ο οποίος είναι ένας μόνο αγώνας και διεξάγεται σε προκαθορισμένο τόπο διεξαγωγής.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει το κύπελλο 13 φορές. Ακολουθούν οι Μίλαν (7 τίτλοι), Λίβερπουλ, Μπάγερν Μονάχου και Μπαρτσελόνα (5 τίτλοι), Άγιαξ (4 τίτλοι).

Η νικήτρια ομάδα παίρνει στην κατοχή της το τρόπαιο στην τελετή απονομής, μετά τη λήξη του τελικού, αλλά πρέπει να το επιστρέψει στην UEFA δύο μήνες πριν από τον τελικό της επόμενης χρονιάς.

Η UEFA δίνει στους νικητές ένα αντίγραφο του τροπαίου, μικρότερων διαστάσεων από το αυθεντικό, το οποίο οι ομάδες κρατούν στην κατοχή τους για πάντα. Επιπλέον, οι κανονισμοί της οργάνωσης ορίζουν το αυθεντικό τρόπαιο να το κρατάει για πάντα μία ομάδα, εφόσον το κατακτήσει επί τρεις συνεχόμενες περιόδους ή πέντε φορές συνολικά.

Έξι ομάδες έχουν πάρει το αυθεντικό τρόπαιο μέχρι τώρα:

  • Η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία κέρδισε τις πέντε πρώτες διοργανώσεις (μεταξύ 1956-1960) και τρείς συνεχόμενες διοργανώσεις (2016, 2017, 2018)
  • Ο Άγιαξ, που κέρδισε τρεις φορές στη σειρά (1971, 1972, 1973)
  • Η Μίλαν, που κατέκτησε το κύπελλο για πέμπτη φορά το 1994
  • Η Λίβερπουλ, νικήτρια πέντε διοργανώσεων (1977, 1978, 1981, 1984, 2005)
  • Η Μπάγερν Μονάχου, νικήτρια πέντε διοργανώσεων (1974, 1975, 1976, 2001, 2013)
  • Η Μπαρτσελόνα, νικήτρια πέντε διοργανώσεων (1992, 2006, 2009, 2011, 2015).

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact