ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμη να δρομολογήσει την εκταφή του Φράνκο η ισπανική κυβέρνηση

Περιμένει το «πράσινο φως» του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Το ζήτημα της εκταφής της σορού του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων (Valle de los Caidos), πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 10 Νοεμβρίου, εξετάζουν σήμερα οι έξι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας. Η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη από την πλευρά της να προχωρήσει στην εκταφή, καθώς το θέμα έχει αποτελέσει ένα από σημαντικότερα θέματα συζήτησης στην κοινωνία της χώρας, αφότου το ανακίνησε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ το περασμένο έτος.

Το σώμα των δικαστών είναι διχασμένο ως προς την τελική απόφαση, όπως τονίζει το ΑΜΠΕ, έπειτα κι από την προσφυγή της οικογένειας του Φράνκο κατά της εκταφής του από τη βασιλική του Κουελγαμούρος και την τοποθέτηση της σορού στο Κοιμητήριο του Ελ Πάρδο-Μινγορούβιο. Πολλοί από τους δικαστές κλίνουν προς την έγκριση του αιτήματος που κατέθεσε η οικογένεια του δικτάτορα να ταφεί η σορός στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα, όπου έχει αγοράσει μία κρύπτη η κόρη του Φράνκο. Άλλοι δικαστές επικαλούνται τα προβλήματα ασφάλειας που εγκυμονεί μία νέα ταφή στην Αλμουδένα, όπως επιχειρηματολογεί κι η κυβέρνηση Σάντσεθ.

Έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες για να επιτευχθεί η εκταφή του δικτάτορα, η κυβέρνηση πλέον αναμένει την απόφαση που έχει τεράστιο συμβολικό φορτίο, ιδίως ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Το μόνο που την απασχολεί είναι μήπως το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει να ταφεί εκ νέου η σορός του Φράνκο στον καθεδρικό της Αλμουδένα, οπότε δεν θα μπορεί να παρακάμψει την τελεσίδικη κρίση.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η κυβέρνηση αναμένει και την έγκριση της Εκκλησίας. Ο ιερέας της Κοιλάδας των Πεσόντων έχει δηλώσει πως θα αντιταχθεί στην εκταφή του Φράνκο έως την ύστατη ώρα, όμως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία της ανώτατης ιεραρχίας του κλήρου πως θα επιτρέψει την εκταφή σε περίπτωση που γνωμοδοτήσει θετικά το Ανώτατο Δικαστήριο. Μάλιστα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο είχε κλείσει σχετική συμφωνία με το Βατικανό και τον γραμματέα του Παπικού κράτους καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, το περασμένο έτος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact