ΚΟΣΜΟΣ

EurActiv: Οι δανειστές αυξάνουν την πίεση προς την Αθήνα -Θέλουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ αυξάνουν την πίεση και τις απαιτήσεις τους προς την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση πέρασε κάποιες μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή.

Αυτή δεν είναι μια γενική διαπίστωση, αλλά ένας κοινός τόπος όλων των αναλυτών στα διεθνή ΜΜΕ, βλέποντας ότι οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου και τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, καίτοι δεν είναι ταραχώδεις, δεν καταλήγουν σε κοινό τόπο σε όλα τα θέματα.

Το EurActiv σημειώνει πως ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση, διά της Όλγας Γεροβασίλη, παραδέχεται πως διεξέγεται ένας « πολύ σκληρός αγώνας με τους θεσμούς».

Στην καρδιά αυτής της μάχης βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής τους μετά την επιβολή των capital controls και την προηγούμενη (μαζική) αποχώρηση καταθέσεων. Κάτι τέτοιο αυξάνει και την τοξικότητα του ελληνικού χρέους.

Η Αθήνα δηλώνει με σιγουριά ότι δεν θα χρειαστούν και τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλεφθεί από το τρίτο Μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ισχύσει στην πράξη, αλλά ουδείς γνωρίζει επακριβώς πόσα χρήματα, όντως, θα χρειαστούν οι τράπεζες. Κάτι που είναι λογικό καθώς διεξάγονται ακόμη τα stress tests από την ΕΚΤ.

Πολύ συναφές με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι και το αγκάθι των «κόκκινων» δανείων και των ρυθμίσεων που επιθυμεί να περάσει η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σε αυτό το θέμα οι τριβές είναι ευδιάκριτες, καθώς οι δύο πλευρές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Το άρθρο αναφέρει πως δεν πρέπει να λησμονούμε την περίπτωση της Κύπρου και των επιπτώσεων που είχε στην οικονομία της, η αρχική άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί το σκληρό πακέτο που της προτάθηκε. Βρέθηκε ένα βήμα από τη χρεοκοπία και αποκλείστηκαν τα ομόλογά της από την ΕΚΤ. Τελικώς, και υπό πίεση, το κυπριακό κοινοβούλιο κατάπιε το πικρό χάπι που της δόθηκε.

Το σίγουρο είναι ότι οι δανειστές δεν είναι ευχαριστημένοι με το ρυθμό που προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Επί του παρόντος έχουν ψηφιστεί οι 19 από τις 48 απαιτούμενες δράσεις και το αποτέλεσμα δεν κρίνεται ικανοποιητικό. Τούτο προκαλεί νέες ανησυχίες στην Τρόικα, γράφει η ισπανική El Mundo και αποκαλύπτει ότι στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ στη Μαδρίτη, η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να δουν τι μπορεί να γίνει έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στην Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι κοινή πεποίθησή τους είναι ότι η Αθήνα πρέπει να τρέξει περισσότερο και να λυθούν άμεσα ζητήματα που προκύπτουν στην πορεία (όπως ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση).

Για να καταλήξει το άρθρο: «Παρά την καλή θέληση που δείχνει ο Τσίπρας, οι δανειστές δεν σκοπεύουν να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους. Τη στιγμή μάλιστα που η Αθήνα δεν μπορεί να αντισταθεί. Το παράδειγμα της Κύπρου είναι μια απόδειξη του πόσο ανώφελη είναι μια κάποια αντίσταση. Άλλωστε, πώς μπορεί να αμυνθεί ο Τσίπρας όταν χρειάζεται απεγνωσμένα τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μέχρι το τέλος του 2015; Αν αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, τότε θα χάσει δύο από τα βασικά στοιχεία του οικονομικού του προγράμματος: την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Σίγουρα, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παρατήσει τη μάχη από την αρχή, αλλά στο τέλος θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις των δανειστών. Έτσι και αλλιώς, η μάχη δόθηκε και τελείωσε στις 13 Ιουνίου».

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact