ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωβοήθεια στην Ουγγαρία για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες διέσχισαν τη Δευτέρα τα σύνορα με τη Σερβία

Ένα ευρωπαϊκό κέντρο υποδοχής προσφύγων ενδέχεται να δημιουργηθεί στην Ουγγαρία ώστε να αναλάβει τον χειρισμό των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου από τους μετανάστες που φτάνουν από την Ελλάδα, δεδομένου ότι η επιστροφή τους στη χώρα αυτή απαγορεύεται με βάση μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είμαστε έτοιμοι να ιδρύσουμε ένα τέτοιο κέντρο στην Ουγγαρία, γιατί αυτή η χώρα χρειάζεται υποστήριξη», είπε η Νατάσα Μπερτό, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης.

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες διέσχισαν τη Δευτέρα τα σύνορα με τη Σερβία και πέρασαν στην Ουγγαρία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ένα μέρος των περίπου 7.000 προσφύγων που είχαν αναχωρήσει από την Ελλάδα.

Η Ουγγαρία θα πρέπει να χειριστεί τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου επειδή η επιστροφή τους στην Ελλάδα, τη χώρα πρώτης εισόδου τους στην ΕΕ, απαγορεύεται έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τον Δεκέμβριο του 2011, που έκρινε ότι στη χώρα αυτή αντιμετωπίζουν «τον κίνδυνο της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης», ανέφερε η Επιτροπή.

Τα κέντρα διαλογής, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, δημιουργούνται στις χώρες πρώτης εισόδου ώστε να καταγράφονται οι μετανάστες και να διαχωρίζονται οι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο από τους «παράτυπους οικονομικούς μετανάστες και να οργανώνεται ο επαναπατρισμός των παράνομων μεταναστών», όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ. Ένα τέτοιο κέντρο ιδρύθηκε στην Κατάνη της Ιταλίας και ένα δεύτερο προβλέπεται να λειτουργήσει στον Πειραιά.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την Ουγγαρία όμως οι ευρωπαϊκές ομάδες (της Frontex και του EASO, της υπηρεσίας που ασχολείται με το άσυλο) μπορούν να αναπτυχθούν εκεί αρκετά γρήγορα» συνέχισε η εκπρόσωπος. Η Ουγγαρία από την πλευρά της θα πρέπει να διαθέσει τα κτίρια για τη στέγαση του κέντρου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι περίπου 3.000 μετανάστες μπορεί να φτάνουν καθημερινά από την Ελλάδα στην Ουγγαρία περνώντας από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact