ΚΟΣΜΟΣ

Εξελίξεις στην υπόθεση του serial killer της Κύπρου: Τι εισηγείται το πόρισμα των ανακριτών

Στο στόχαστρο οι αστυνομικοί που διερεύνησαν τις καταγγελίες για τις εξαφανίσεις γυναικών

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις οι οποίες αφορούν την υπόθεση του serial killer της Κύπρου, Νίκου Μεταξά του γνωστού ως «Ορέστης» που κατηγορείται για τις δολοφονίες γυναικών στην Κύπρο.

Ο πρώην στρατιωτικός είχε παραδεχθεί τη δολοφονία πέντε γυναικών και δύο παιδιών. Τα θύματά του τα έριχνε είτε σε πηγάδια είτε σε λίμνες στην περιοχή Μιτσερού. Τρία από τα θύματά του τα πέταξε μέσα σε βαλίτσες και χρειάστηκαν μεγάλες και επίπονες προσπάθειες για να εντοπιστούν στην Κόκκινη Λίμνη.

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται το αποδεικτικό υλικό και το πόρισμα των ποινικών ανακριτών για τυχόν ευθύνες αστυνομικών σε σχέση με τη δράση Νίκου Μεταξά και τη διαχείριση που έγινε από την Αστυνομία στις καταγγελίες και αναφορές για την εξαφάνιση γυναικών.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου σε σχετικό του ρεπορτάζ την Τετάρτη (12/2) η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας συζήτησε την έκθεση του προέδρου της, Ανδρέα Πασχαλίδη και το πόρισμα των ποινικών ανακριτών όσον αφορά στους ισχυρισμούς κατά μελών της Αστυνομίας για ολιγωρία στη διερεύνηση των συνθηκών εξαφάνισης ελλειπόντων προσώπων. Η απόφαση της Αρχής μαζί με το πόρισμα των ανακριτών, την έκθεση του προέδρου που ήταν εποπτεύων της ποινικής ανάκρισης, καθώς και το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, κοινοποιήθηκαν όπως ο Νόμος ορίζει, στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για μελέτη και λήψη τελικής απόφασης.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Πασχαλίδης, δυνάμει του νόμου η απόφαση της Αρχής δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί, γι’ αυτό και θα αναμένονται οι αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Κώστας Κληρίδης αναμένεται ότι θα αναθέσει σε Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τη μελέτη του πορίσματος και των εισηγήσεων και σε συνάρτηση με το αποδεικτικό υλικό που είναι τεράστιο, θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Μπορεί να συμφωνήσει με τις εισηγήσεις της Αρχής, να διαφωνήσει ή να ζητήσει περαιτέρω ανακρίσεις. Σημειώνεται ότι η απόφαση της Αρχής όπως διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, είναι ομόφωνη. Οι ποινικοί ανακριτές είχαν εισηγηθεί την ποινική δίωξη 23 ατόμων, ωστόσο τρεις από αυτούς αφαιρέθηκαν από ενδεχόμενη ποινική δίωξη και έγινε εισήγηση όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο πειθαρχικής δίωξης.

Οι εισηγήσεις για ποινικές ευθύνες αφορούν αστυνομικούς τόσο της πρώτης γραμμής που διερεύνησαν τις καταγγελίες για τις εξαφανίσεις γυναικών, όσο και υψηλόβαθμους που τις μελέτησαν και δεν παρενέβησαν ώστε να γίνει καλύτερη διερεύνηση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρώτη καταγγελία που αφορούσε μητέρα και το κοριτσάκι της όπου, όπως εκτιμάται, αν εντοπιζόταν έγκαιρα ίσως να μην είχαμε τόσα πολλά θύματα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact