ΥΓΕΙΑ

«Φακελάκι» 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο στην Υγεία

Πολύτιμοι πόροι καταλήγουν σε τσέπες επιτήδειων ή πετιούνται από το παράθυρο, την ώρα που η κρίση έχει διαλύσει τις αντοχές κάθε ελληνικού νοικοκυριού. Η εφαρμογή ενός και μόνο μέτρου, δηλαδή της εφαρμογής οδηγιών στους γιατρούς για το πώς πρέπει να δίνουν παραπεμπτικά για εξετάσεις, μείωσε την υπέρβαση στον ΕΟΠΥΥ κατά 15 εκατομμύρια ευρώ σε έναν μήνα.

«Το 30% των χρημάτων που διατίθενται κάθε χρόνο για την Υγεία θεωρούνται χαμένα», σχολίασε χθες ο Πολ Λίνκε, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη διαφθορά στον χώρο της Υγείας (EHFCN), με αφορμή το 10ο συνέδριο του Δικτύου, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Στη χώρα μας η συνολική δαπάνη Υγείας ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι άτυπες πληρωμές και η κακοδιαχείριση κοστίζουν ετησίως πάνω από 5 δισ., εκ των οποίων τα 2,5 δισ. υπολογίζεται ότι είναι ποσά που πηγαίνουν για «φακελάκια». Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των συνταγών είναι ίδιος με την Ισπανία, η οποία έχει πενταπλάσιο πληθυσμό, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους».

«Η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών Υγείας και η κατάχρηση των κανόνων παροχής υπηρεσιών αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα διαφθοράς», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός. Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το έλλειμμα θεσμικού πλαισίου και στη συνέχεια οι έλεγχοι: «Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των ποινών, οι οποίες λειτουργούν συχνά ως κίνητρο, καθώς τα πρόστιμα είναι μικρότερα από το όφελος που προκύπτει από την απάτη».

Λύση θεωρείται η απομάκρυνση των παρόχων από τη διοίκηση και η διεκπεραίωση όλης της διαδικασίας μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact