ΚΟΣΜΟΣ

Φουκοσίμα 5 χρόνια μετά – Ο χρόνος σταμάτησε στις 11 Μαρτίου του 2011

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τον φονικό σεισμό στην Ιαπωνία, το τσουνάμι του οποίου προκάλεσε την μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκοσίμα, μετά την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ το 1986. Ο ραδιενεργός εφιάλτης πλανάται ακόμη και σήμερα πάνω από την περιοχή, αναγκάζοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το ρολόι για τους περισσότερους σταμάτησε στις 14:46, στην Βορειοανατολική Ιαπωνία. Ο φονικός σεισμός μεγέθους 9 ρίχτερ και διάρκειας 5 λεπτών, προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο στις ακτές της Ιαπωνίας έφτασε ακόμη και τα 10 μέτρα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Ο εφιάλτης όμως πήρε δραματικές προεκτάσεις όταν χτύπησε τον τοίχο του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκοσίμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι γεννήτριες εκτάκτου ανάγκης που βρίσκονταν στο υπόγειο και να σταματήσει η λειτουργία των συστημάτων ψύξης.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας κατέρρευσε και τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας απελευθερώθηκαν στον αέρα και στα νερά ενώ συνολικά τρεις αντιδραστήρες παρουσίασαν διαρροή. Σχεδόν 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό ενώ περίπου 160.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη ραδιενέργεια που προκάλεσε το τσουνάμι. Πέντε χρόνια μετά, οι περισσότερες περιοχές της επαρχίας μοιάζουν με περιοχές-φαντάσματα αφού περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 116 παιδιά στην περιφέρεια της Φουκοσίμα έχουν ήδη διαγνωστεί με μια μορφή καρκίνου του θυροειδούς. Σε έναν πληθυσμό αυτού του μεγέθους καταγράφονται φυσιολογικά ένα έως πέντε κρούσματα το χρόνο, αριθμός που δείχνει το μέγεθος της ζημιάς που δημιούργησε το τσουνάμι.

Ο Ειρηνικός Ωκεανός εξακολουθεί να μολύνεται με ραδιενέργεια αφού ακόμη και σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να πλησιάσουν στον λιωμένο πυρηνικό αντιδραστήρα ενώ όπως εκτιμά η TEPCO, θα χρειαστούν τουλάχιστον 40 χρόνια για να αποκατασταθεί η βλάστηση και το χώμα που μολύνθηκαν από τη ραδιενέργεια.  

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact