ΚΟΣΜΟΣ

Φρίκη στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγχόνισαν δημόσια πέντε ανθρώπους


Αφησαν κρεμασμένες τις σορούς τους – Τους σκότωσαν κατηγορώντας τους ότι απήγαγαν έναν επιχειρηματία

Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν πέντε ανθρώπους σε μια πολυσύχναστη αγορά οπίου στη νότια επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν και άφησαν κρεμασμένες τις σορούς τους, αφού τους κατηγόρησαν ότι απήγαγαν έναν επιχειρηματία, είπαν αξιωματούχοι.

Οι ισλαμιστές μαχητές εντείνουν τις προσπάθειές τους να επιβάλουν τον δικό τους έλεγχο στο νότιο Αφγανιστάν από τον Ιούνιο. Έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον δημοσίων εγκαταστάσεων, έχουν καταλάβει εδάφη και επιβάλλουν τη δική τους εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Ο δημόσιος απαγχονισμός έγινε την Πέμπτη, στην περιοχή Κατζάκι, που ελέγχουν οι Ταλιμπάν. Είναι η δεύτερη δημόσια εκτέλεση της οργάνωσης αυτής που καταγράφεται στη Χελμάντ αφότου εξαπέλυσε την επίθεσή της.

«Πέντε απαγωγείς. . . απαγχονίστηκαν με διαταγή των εισαγγελικών αρχών του Ισλαμικού Εμιράτου. Τους κρεμάσαμε για να δώσουμε ένα μάθημα στους υπόλοιπους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Κάρι Γιούσουφ Αχμάντι.

Οι μαζικές δημόσιες εκτελέσεις, που ήταν συχνές όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, από το 1996 και κατόπιν, σταμάτησαν όταν το κίνημα εκδιώχθηκε από την εξουσία μετά την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα το 2001.

Αλλά η ισχύς των Ταλιμπάν σε επαρχίες στρατηγικής συμμαχίας όπως η Χελμάντ αυξάνεται αφότου οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους επιτάχυναν τον ρυθμό της αποχώρησής τους από τη χώρα, βάσει του σχεδίου να παραδοθεί η ευθύνη για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις ως τα τέλη του 2014.

Οι βρετανικές δυνάμεις αποχώρησαν από το τελευταίο φυλάκιό τους στη Χελμάντ τον Μάιο.
Ο Άμπντουλ Άχαντ Μαχσόμι, προεστός μιας φυλής, είπε ότι τα πτώματα αφέθηκαν κρεμασμένα στην κυριότερη αγορά οπίου της περιοχής ως χθες το απόγευμα.

Πάνω από το μισό όπιο του Αφγανιστάν παράγεται στη Χελμάντ, και ο βασικός της αυτοκινητόδρομος είναι μια σημαντική οδός εισαγωγών-εξαγωγών για τους λαθρέμπορους ναρκωτικών. Μια ποσότητα που φθάνει το 90% της ηρωίνης που διακινείται παγκοσμίως παράγεται στο Αφγανιστάν και η περυσινή σοδειά οπίου —της βάσης της ηρωίνης— ήταν η υψηλότερη στην Ιστορία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Χελμάντ είπε πως πιστεύει πως οι άνδρες που απαγχονίστηκαν ήταν αθώοι και πως εκτελέστηκαν για να τρομοκρατηθούν όσοι δεν υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν στον πόλεμό τους εναντίον της κυβέρνησης.

«Καθώς αυτοί (οι Ταλιμπάν) ηττώνται στο πεδίο της μάχης, θέλουν να πάρουν εκδίκηση από τους ντόπιους και να ενσταλάξουν φόβο», είπε ο Σαχ Μοχάμαντ Άσνα.

Έπειτα από πολύμηνες σφοδρές εχθροπραξίες στην Σανγκίν της επαρχίας Χελμάντ, ένας αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Αφγανιστάν έκανε γνωστό αυτή την εβδομάδα ότι διεξάγει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να τερματιστεί η αιματοχυσία στην περιοχή.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact