Advertisement

Γάμοι ανηλίκων στην Τουρκία: Ραγδαία η αυξηση λόγω κορονοϊού

Γάμοι ανηλίκων στην Τουρκία: Ραγδαία η αυξηση λόγω κορονοϊού
Advertisement

Σύμφωνα με τη UNICEF, η Τουρκία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γάμων ανηλίκων στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ο εθνικός μέσος όρος είναι 28% αλλά μπορεί να φθάσει στο 41% στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, σοκάρουν τα νέα στοιχεία που αναφέρει έκθεση του ECPAT, και κάνει λόγω για αυξανόμενο αριθμό οικογενειών από τη Συρία που παντρεύουν τις ανήλικες κόρες τους με Τούρκους άντρες για χρήματα, ιδιαίτερα μετά την κρίση του κοροναϊού.

Μια καταδικαστική έκθεση του ECPAT, ενός δικτύου οργανώσεων που προσπαθεί να τερματίσει τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών, αναφέρει ότι είναι αυτός είναι ένας «οικονομικός μηχανισμός αντιμετώπισης» για οικογένειες προσφύγων από τη Συρία που δεν έχουν άλλο τρόπο να κερδίσουν χρήματα ή να προσφέρουν τροφή για τα παιδιά τους.

Η μελέτη, η οποία κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στο The Independent, σημειώνει ότι η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών προσφύγων στον κόσμο και υποστηρίζει ότι είναι πολύ ευάλωτοι στον καταναγκαστικό γάμο, την εμπορία ανθρώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ο Ezgi Yaman, γενικός γραμματέας της ECPAT Turkey, δήλωσε: «Έχουμε ακούσει περιπτώσεις που οικογένειες πωλούν τις κόρες τους για να παντρευτούν – τυπικά ή ανεπίσημα – Τούρκους άντρες. Μερικές φορές να είναι δεύτερη ή τρίτη σύζυγος ενός άνδρα. Αυτό είναι για να τα ξεφορτωθούμε. Να έχετε ένα λιγότερο πιάτο στο τραπέζι. Οι οικογένειες παίρνουν επίσης χρήματα για να τους βοηθήσουν να πληρώσουν για ενοίκιο. Ακούσαμε αρκετές περιπτώσεις όπου η οικογένεια δεν μπορούσε να πληρώσει το ενοίκιο στον ιδιοκτήτη, οπότε λένε: «Σας δίνουμε την κόρη μας».

«Στο σπίτι του τούρκου ιδιοκτήτη, μερικές φορές οι κόρες ζουν σε δουλεία και είναι εργασιακή εκμετάλλευση, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνουν και σεξουαλική εκμετάλλευση. Και μερικές φορές ο ιδιοκτήτης παντρεύεται ανεπίσημα την κόρη της Συρίας. Δεν μπορούμε να παρέχουμε στατιστικά στοιχεία επειδή συμβαίνουν ανεπίσημα. Επίσης, ακόμη και αν η οικογένεια δεν θέλει να συμβεί, αναφέρουν περιστατικά λόγω του φόβου ότι θα χάσουν τα νομικά τους έγγραφα ή τη νομική τους κατάσταση. Δεν θέλουν να επιστρέψουν στη Συρία.

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν συλλέγει στοιχεία για τα κορίτσια της Συρίας που είναι παντρεμένα με Τούρκους άντρες ή για την εμπορία παιδιών. Η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική βία και η εκμετάλλευση παιδιών έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του κορονοϊού λόγωτης χαοτικής κατάστασης και των ανθρώπων που έχουν λιγότερα χρήματα και επειδή όλοι είναι στο σπίτι όλη την ώρα κατά τη διάρκεια του lockdown.»

Η έκθεση εφιστά την προσοχή σε έναν νόμο που συζητήθηκε για πρώτη φορά στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, ο οποίος θα επιτρέπει σε άνδρες που κατηγορούνται ότι κάνουν σεξ με κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών να καταργούν ποινές σε αναστολή εάν παντρευτούν τα θύματά τους και η διαφορά ηλικίας μεταξύ τους είναι μικρότερο από 10 χρόνια. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να εκθέσει τις γυναίκες πρόσφυγες στη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τον παιδικό γάμο, τον νόμιμο βιασμό και επιβραυέυει τους δράστες με ατιμωρησία. Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο λαταψηφίστηκς στην Τουρκία το 2016 μετά από εθνική και παγκόσμια οργή. Η νομοθεσία θα είχε χάσει τους άντρες μόνο εάν είχαν σεξ χωρίς «βία ή απειλή».

Η Selen Dogan, της Flying Broom, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης γυναικών που εδρεύει στην Άγκυρα στην Τουρκία, δήλωσε στο The Independent:

«Πριν από την τροποποίηση του κώδικα τουρκικής επιτροπής το 2005, ο βιασμός εναντίον γυναικών και κοριτσιών είχε «ανταμειφθεί» από το γάμο. Αυτό σημαίνει; όταν περισσότερα από ένα άτομα βίασαν μια γυναίκα, αν κάποιος από αυτούς παντρευτεί τη γυναίκα, συγχωρείται η τιμωρία των άλλων.

Η έκθεση εξηγεί ότι πρόκειται για ζήτημα που σχετίζεται με το παιδί, τον πρώιμο και τον αναγκαστικό γάμο στην Τουρκία είναι ότι πολλοί από αυτούς τους γάμους είναι «μόνο θρησκευτικές τελετές γνωστές ως γάμοι Νίκα».

«Αυτοί οι γάμοι δεν αναγνωρίζονται ως επίσημοι γάμοι από το τουρκικό κράτος και ως εκ τούτου κορίτσια και γυναίκες της Συρίας που παντρεύονται με αυτόν τον τρόπο δεν έχουν δικαίωμα σε δικαιώματα και νομική προστασία, αφήνοντάς τα ευάλωτα σε κακομεταχείριση και κακοποίηση», προσθέτει η έκθεση.

Γυναίκες από τη Συρία που αναγκάστηκαν και παντρεύτηκαν σε τουρκικά στρατόπεδα προσφύγων, αλλά και παιδιά τόνισαν ότι πολλά κορίτσια από τη Συρία που εξαναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν αυτούς τους γάμους εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οικογένειες των ανδρών που «παντρεύτηκαν» αυτά τα παιδιά αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να είναι μπορούν να τα εκμεταλλευτούν επίσης.»

Advertisement

Σημαντικά θέματα

Πρόσφατα άρθρα