Advertisement

Γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα: Με ιδεολογία δεν χορταίνει κανείς

Γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα: Με ιδεολογία δεν χορταίνει κανείς
Advertisement

Με το βλέμμα στραμμένο στον χρόνο που μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα, οι γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν τα γεγονότα των ημερών, αξιολογώντας τις θέσεις Ελλάδας και εταίρων.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις η εφημερίδα Tageszeitung γράφει:

«Ειδικά η Γερμανία, η νέα νικήτρια δύναμη της ευρωκρίσης, υπαγορεύει τους πιο σκληρούς όρους. Οι προϋποθέσεις είναι τόσο σκληρές που θυμίζουν καταστάσεις πολέμου – οικονομικού πολέμου για το ευρώ». Η σχέση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαίων εταίρων σχολιάζεται ως εξής: «Με το πιστόλι στον κρόταφο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπρεπε την Τετάρτη να καταθέσει ένα νέο αίτημα για πρόγραμμα βοήθειας στις Βρυξέλλες. Ήδη την Πέμπτη καλείται να παρουσιάσει ένα νέο “ολοκληρωμένο“ πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι των δανειστών μέχρι την Παρασκευή το πρωί στις 08:30, τότε η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, απείλησε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το Grexit έχει προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια. Έτσι δεν μιλάει κανείς με εταίρους, αλλά με εχθρούς» εκτιμά ο δημοσιογράφος.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα σχολιάζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung τις χθεσινές συζητήσεις:

«Για άλλη μία φορά την Τετάρτη οι δανειστές της Αθήνας είχαν τη δυνατότητα να διαλέξουν ποια ελληνική αλήθεια θα πιστέψουν. Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ευρωκοινοβούλιο έστρεφε τη μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών εναντίον του με ρητορείες περί επανάστασης και της Ελλάδας ως θύμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο αίτημά του για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM, υποσχέθηκε καλή συμπεριφορά και την κατάθεση ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων μέχρι την Πέμπτη». Και οι δυο «αντικρουόμενες», όπως παρουσιάζονται, στάσεις των πολιτικών επικρίνονται αυστηρά από τον αρθρογράφο: «Συνεχίζει να ισχύει ό,τι ίσχυε και τους περασμένους μήνες: Πολλά μπορεί να υποσχεθεί η κυβέρνηση. Στην καλύτερη περίπτωση οι υποσχέσεις θα μπορούσαν να γίνουν αξιόπιστες αν λάμβαναν τη μορφή νόμων και ψηφίζονταν από το κοινοβούλιο».

«Με ιδεολογία δεν χορταίνει κανείς»

Η εφημερίδα Tagesspiegel σχετικά με το προς διαπραγμάτευση τρίτο πρόγραμμα στήριξης γράφει:

«Η πρόταση πρέπει να είναι τέτοια ούτως ώστε η Ελλάδα να μην βουλιάξει ακόμη βαθύτερα στην ύφεση. Σε αυτή την περίπτωση ο Τσίπρας δε θα μπορεί να το αρνηθεί επί της ουσίας. Εάν δεν το πιστεύει τώρα, θα το πιστέψει σε τρεις εβδομάδες. Όταν ο λαός θα υποφέρει και εκείνος θα μπορούσε να το είχε αποτρέψει. Ας δούμε τότε τι θα έχει να πει η φωνή του λαού. Με ιδεολογία δεν χορταίνει κανείς».

Θετικά αποτιμά η Berliner Zeitung τη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στο ελληνικό ζήτημα:

«Θα ήταν πολύ εύκολο για την Μέρκελ να διέκοπτε τις συζητήσεις και να επέρριπτε την ευθύνη της αποτυχίας στην ελληνική πλευρά. Το ότι αντιστέκεται σε αυτόν τον πειρασμό, διαψεύδει όλους τους επικριτές της, που της επιρρίπτουν έλλειψη ενδιαφέροντος στο μοντέλο της Ευρώπης. Και πράγματι υπάρχει ακόμη ελπίδα για μια μη επώδυνη έκβαση, που θα αποτρέψει τη διάλυση της νομισματικής ένωσης και θα προστατέψει την Ευρώπη από ένα ιστορικό πλήγμα».
 Πηγή: DW

 

Πηγή

Advertisement

Σημαντικά θέματα

Πρόσφατα άρθρα