ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι μάγισσες πετούσαν με σκούπες

Από τα παραμύθια, στους θρύλους και τις επιστημονικές εξηγήσεις

Η πιο δημοφιλής εικόνα μιας μάγισσας, είναι μιας γυναίκας με γαμψή μύτη, με μυτερό καπέλο να βρίσκεται πάνω από καζάνια και να «μετακινείται» με μια σκούπα. Έχετε αναρωτηθεί όμως, πώς  προέκυψε αυτό το περίεργο αντικείμενο μεταφοράς, που έχει συνδεθεί με τις μάγισσες;

Μια εξήγηση, αναφέρει το mentalfloss, έχει τις ρίζες της σε παγανιστική τελετή όπου οι άνθρωποι χόρευαν καβάλα σε πόλους, δίκρανα και σκούπες στα χωράφια τους προσπαθώντας να πηδήξουν όσο πιο ψηλά μπορούσαν προκειμένου οι σοδειές τους να αναπτυχθούν σε αυτό το ύψος. «Όποιος παρατηρούσε το χορό των σκουπόξυλων των μαγισσών την πανσέληνο», εξηγεί ο ανθρωπολόγος Robin Skelton, «θα νόμισε πως τις έβλεπε να πετούν».

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τα σκουπόξυλα τα χρησιμοποιούσαν οι μάγισσες ως εργαλεία για την παρασκευή των φίλτρων τους στα καζάνια…

Κατά τη διάρκεια του πανικού με τις μάγισσες το Μεσαίωνα, οι αρχές κατάσχεσαν διάφορα αφεψήματα, αλοιφές από άτομα που κατηγορούνταν για μαγεία. Στις αρχές του 1500, ο γιατρός Andres Laguna περιγράφεται μία τέτοια ουσία που κατασχέθηκε από το σπίτι μιας μάγισσας ως «ένα δοχείο γεμάτο με μια πράσινη αλοιφή … αποτελούμενη από υπνωτικά βότανα όπως κώνειο, […], υοσκύαμο και μανδραγόρα».

Με το πέρασμα των αιώνων, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις υποψίες ότι τα μαγικά φίλτρα που παρασκεύαζαν οι μάγισσες, δεν ήταν παρά χημεία: πολλά συστατικά που είχαν τα σκευάσματα, όπως ο υοσκύαμος, ο μανδραγόρα και το αγκαθόμηλο, περιέχουν παραισθησιογόνες χημικές ουσίες που προκαλούσαν μέχρι και την αίσθηση της αιώρησης. Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες ήταν και επικίνδυνες. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουν τους κινδύνους από τη λήψη φίλτρων από το στόμα, κάποιες μάγισσες βρήκαν έναν εναλλακτικό τρόπο να το βάζουν στο στόμα τους: με ένα προσωπικό ραβδί ή τη σκούπα.

Αυτά τα παραισθησιογόνα, μπορούσαν να απορροφηθούν από το δέρμα χωρίς παρενέργειες. Μερικά από τα καλύτερα μέρη για απορρόφηση είναι οι αδένες στις μασχάλες και οι μεμβράνες γύρω από τον πρωκτό και τα θηλυκά γεννητικά όργανα. Έτσι οι μάγισσες καβαλούσαν τις σκούπες τους και έφερναν βόλτες στις συναθροίσεις τους.

witch

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact