ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να τρως καρπούζι

Το καρπούζι υποδηλώνει την ουσιαστική έλευση του καλοκαιριού και για πολλούς δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό φρούτο από αυτό. Είναι νόστιμο, δροσερό, ενυδατικό, με λίγες θερμίδες και μπορεί να σας χαρίσει γενναιόδωρα τα οφέλη του, αρκεί να το καταναλώνετε καθημερινά.

Ανακαλύψτε τους 13 λόγους που θα σας κάνουν να το αγαπήσετε ακόμα περισσότερο.

Σας χαρίζει υγιή καρδιά

Το δροσερό, καλοκαιρινό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται και στις ντομάτες. Το λυκοπένιο σας βοηθά να αποφύγετε τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και την καρδιά σας και να τη διατηρήσουν σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια. Εκτός αυτού του σπουδαίου αντιοξειδωτικού, το καρπούζι περιέχει επίσης κάλιο, το οποίο μειώνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει τη ροή του αίματος και ρυθμίζει τους παλμούς της καρδιάς.

Ενισχύει την υγεία των οστών

Τα οφέλη του λυκοπενίου απ’ ό,τι φαίνεται δεν σταματούν μόνο στην καρδιά σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά φτάνουν και στα κόκαλα. Η δράση του περιορίζει τη δραστηριότητα των κυττάρων των οστών τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη οστεοπόρωσης, ενώ τα υψηλά επίπεδα καλίου που περιέχει μειώνουν την αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό σας, βοηθώντας έτσι τις αρθρώσεις και τα κόκαλά σας να παραμείνουν υγιή και δυνατά.

Αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου

Και σε αυτή την περίπτωση, το λυκοπένιο είναι αυτό που… κλέβει την παράσταση. Εν προκειμένω, συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του μαστού, των πνευμόνων, της μήτρας και του εντέρου.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σας και επιταχύνει την επούλωση πληγών
Με περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, το καρπούζι δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού σας και σας προστατεύει απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που σας «ρίχνουν». Παίζει ακόμα σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών, καθώς τα ένζυμα που σχετίζονται με την παραγωγή κολλαγόνου χρειάζονται βιταμίνη C. Αν διαπιστώσετε ότι κάποια τραύματα αργούν να φύγουν, τότε πιθανότατα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C μέσα από τροφές όπως το καρπούζι, το λεμόνι, το πορτοκάλι, τη φράουλα, το μπρόκολο κ.ο.κ.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό, κάτι που σημαίνει ότι αποδίδει πολύ λίγες θερμίδες και αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για όσους βρίσκονται σε περίοδο δίαιτας. Το χαμηλό θερμιδικό του περιεχόμενο, όμως, δεν είναι ο μοναδικός λόγος που συντελεί στην απώλεια βάρους. Η κιτρουλίνη, που επίσης τη συναντάμε στο καρπούζι, μετατρέπεται σε αργινίνη μέσα στον οργανισμό, ένα αμινοξύ που επιδρά στις καύσεις του λίπους.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Πλούσιο σε φλαβονοειδή, καροτενοειδή και τριτερπενοειδή, το αγαπημένο μας φρούτο εμφανίζει σημαντική επίδραση στη μείωση φλεγμονών και στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών. Σημαντικό ρόλο και σε αυτή τη διαδικασία παίζει και πάλι το λυκοπένιο, ενώ για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα οφέλη από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καρπουζιού, επιλέξτε τα πιο ώριμα.

Κάνει τη διατροφή σας πιο αλκαλική

Στη σύγχρονη εποχή, η διατροφή των περισσότερων βασίζεται σε όξινες τροφές όπως κρέας, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένες τροφές, fast food κ.ο.κ., οι οποίες σε βάθος χρόνου οδηγούν σε πρόσληψη βάρους και σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών όπως καρκίνος, διαβήτης, Αλτσχάιμερ και καρδιοπάθειες. Τα ώριμα καρπούζια, από την άλλη, αποτελούν μια αλκαλική τροφή που βοηθά τον οργανισμό σας να ουδετεροποιήσει τις επιβλαβείς συνέπειες των όξινων τροφών και να διατηρήσει την υγεία σας για πολλά χρόνια.

Κρατά τους μυς και τα νεύρα σας σε καλή κατάσταση

Υπεύθυνοι για αυτό το όφελος του καρπουζιού είναι αυτή τη φορά το κάλιο και η κιτρουλίνη, που βοηθούν τους μυς και τα νεύρα σας να λειτουργούν σωστά. Ρυθμίζουν τις συσπάσεις τους και σας προστατεύουν από το «πιάσιμο» και τον πόνο στους μυς που προκύπτει μετά την άσκηση. Ακόμα, ο οργανισμός μετατρέπει την κιτρουλίνη σε αργινίνη, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να ηρεμήσουν.

Διατηρεί την όρασή σας υγιή

Όσο περισσότερο καρπούζι καταναλώνετε, τόσο πιο υγιής θα είναι η όρασή σας κι ο λόγος είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά όπως βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Όλα αυτά προστατεύουν τα μάτια σας από παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως εκφύλιση ωχράς κηλίδας, νυχτερινή τύφλωση και γλαύκωμα.

Κάνει καλό στα μαλλιά και το δέρμα

Με υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, το καρπούζι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών σας, ακριβώς λόγω της απαραίτητης αυτής βιταμίνης. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α επιδρά στην παραγωγή σμήγματος και στην ανάπτυξη των κυττάρων που διατηρούν τα μαλλιά και την επιδερμίδα σας σε υγιή επίπεδα και ενυδατωμένα. Βάλτε το, λοιπόν, στην καθημερινή διατροφή σας για λάμψη και υγεία στην εμφάνισή σας.

Βοηθά την σεξουαλική σας ζωή

Κι όμως! Το καρπούζι μπορεί να λειτουργήσει και σαν φυσικό… Βιάγκρα, αφού απ’ ό,τι φαίνεται ανεβάζει τη λίμπιντο και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, η κιτρουλίνη του καρπουζιού ηρεμεί τα αιμοφόρα αγγεία με έναν παρόμοιο τρόπο με αυτόν του Βιάγκρα.

Προσφέρει ενυδάτωση στον οργανισμό σας
Όπως ήδη αναφέραμε και πριν, τα καρπούζια έχουν 90% περιεκτικότητα σε νερό και ταυτόχρονα είναι γεμάτα ωφέλιμους ηλεκτρολύτες. Η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που η θερμοκρασία ξεπερνά ακόμα και τους 40 βαθμούς.

Βελτιώνει την διάθεση και τη μνήμη

Τα οφέλη του καρπουζιού επεκτείνονται και στον εγκέφαλο, χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την παραγωγή διάφορων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, που είναι υπεύθυνες για τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας, όπως σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη και Γ – αμινοβουτυρικό οξύ (GABA). Η ανισορροπία αυτών των ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές διάθεσης, άγχος, κατάθλιψη και Πάρκινσον, η βιταμίνη Β6, όμως, συντελεί στην αποφυγή τέτοιου είδους καταστάσεων. Ακόμη, σύμφωνα με Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Β6 βελτιώνουν την βραχυπρόθεσμη μνήμη, κάτι που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε φοιτητές, μαθητές και όσους χρειάζονται να τονώσουν τη μνήμη τους.

*Extra συμβουλή: Φάτε και τα κουκούτσια!

Αν μέχρι τώρα διαλέγατε το κομμάτι με τα λιγότερα κουκούτσια από το πιάτο με το κομμένο καρπούζι, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Τα κουκούτσια αποτελούν μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και έχουν τα δικά τους ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που κρατούν τον οργανισμό σας υγιή. Αντί, λοιπόν, να τα ξεφορτώνεστε, μήπως πρέπει να τα δοκιμάσετε;

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact