ΚΟΣΜΟΣ

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ισπανία να αποφυλακίσει δύο ηγέτες της Καταλονίας

«Η Μαδρίτη ποινικοποίησε νόμιμες πράξεις διαμαρτυρίας»

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Τρίτη την Ισπανία να αποφυλακίσει άμεσα δύο Καταλανούς ηγέτες, λέγοντας πως η «αόριστη» και «υπερβολικά ευρεία», όπως τη χαρακτήρισε, ερμηνεία της λέξης εξέγερση μπορεί να έχει αποτέλεσμα τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας σε ποινές κάθειρξης εννέα έως 13 ετών για εξέγερση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια για ανεξαρτησία της περιφέρειας το 2017.

Οι καταδίκες οδήγησαν σε διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν επί εβδομάδες στη βορειοανατολική περιφέρεια, προκαλώντας μερικές φορές βίαιες συγκρούσεις με την εκτόξευση εκρηκτικών μηχανισμών, και την πυρπόληση αυτοκινήτων και οδοφραγμάτων στην περιφερειακή πρωτεύουσα Βαρκελώνη.

«Είναι σαφές πως η ερμηνεία από το Ανώτατο Δικαστήριο του αδικήματος της εξέγερσης ήταν υπερβολικά ευρεία και είχε αποτέλεσμα την ποινικοποίηση νόμιμων πράξεων διαμαρτυρίας», δήλωσε ο Ντάνιελ Τζόλοϊ, υψηλόβαθμος πολιτικός σύμβουλος για τη Διεθνή Αμνηστία.

Η έκθεση αναφέρεται στις υποθέσεις του Ζόρντι Σάντσες και του Ζόρντι Κουσάρτ, δύο ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη εννέα ετών επειδή αγνόησαν τις διαταγές του δικαστηρίου ηγούμενοι διαδήλωσης εναντίον μιας αστυνομικής επιχείρησης που είχε σκοπό να σταματήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ως πολίτες και ως επικεφαλής οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι δύο άνδρες είχαν το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διοργανώσουν ειρηνικές συναθροίσεις για την υποστήριξη της ώθησης για ανεξαρτησία στην Καταλονία, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Οι υπόλοιποι φυλακισμένοι αυτονομιστές ηγέτες ήταν περισσότερο πολιτικοί παρά ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δήλωση που δημοσιοποίησε η Διεθνής Αμνηστία δεν εξηγεί με λεπτομέρειες την άποψη της οργάνωσης για το τι θα έπρεπε να συμβεί σε αυτούς.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact