ΙΣΤΟΡΙΑ

Η φορά που η Αμερική έριξε κατά λάθος δυο ατομικές βόμβες στη Βόρεια Καρολίνα!

Ένα απόρρητο γεγονός που αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα

Τέτοιος ήταν ο πυρηνικός φόβος που πλανιόταν πάνω από την οικουμένη το 1961 που οι ΗΠΑ είχαν σηκωμένες στον αέρα ατομικές βόμβες ανά πάσα στιγμή, έτοιμες να απαντήσουν στην αιφνιδιαστική επίθεση της ΕΣΣΔ που όλοι περίμεναν.

Μόνο που όταν παίζεις με τέτοια πράγματα, δεν είναι ακριβώς έκπληξη να γίνει η στραβή. Και στις 24 Ιανουαρίου 1961 αυτό ακριβώς έγινε, τέσσερις μάλιστα μέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Τζον Κένεντι. Το περιστατικό αποχαρακτηρίστηκε μόλις το 2014.

Ένα B-52G Stratofortress πετούσε λοιπόν πάνω από τη Βόρεια Καρολίνα μεταφέροντας δύο υδρογονοβόμβες κάπου 260 φορές ισχυρότερες από τις ατομικές που έπληξαν Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Στα μεσάνυχτα της 23ης Ιανουαρίου, το βομβαρδιστικό ήταν να ανεφοδιαστεί στον αέρα από άλλο αεροσκάφος, καθώς δεν προσγειωνόταν για κανέναν λόγο, έτοιμο καθώς ήταν να φύγει για Ρωσία μεριά.

eeklttln2

Το πλήρωμα παρατήρησε πως έτρεχε καύσιμο από το δεξιό φτερό του βομβαρδιστικού, κι έτσι ο ανεφοδιασμός ματαιώθηκε. Το αεροπλάνο ήταν να κάνει αναγκαστική προσγείωση στη γειτονική βάση Seymour Johnson Air Force Base, μόνο που το πλήρωμα των οκτώ έχασε τον έλεγχό του.

Όπως γράφει στη διαβαθμισμένη μέχρι πρόσφατα αναφορά, το αεροπλάνο «έχασε το φτερό του, έχασε την ουρά του και ξέφυγε από κάθε έλεγχο». Ο πιλότος Adam Mattocks διέταξε το πλήρωμα να εγκαταλείψει το αεροσκάφος και στο τέλος μόλις που πρόλαβε και ο ίδιος να εκτιναχθεί, τρεις ωστόσο δεν κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το περιστατικό.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε ένα χωράφι με καπνά. Κι ενώ ήταν ήδη τραγικό ως δυστύχημα, θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο, καθώς κατά την πτώση του άνοιξαν οι πόρτες και οι δύο υδρογονοβόμβες απελευθερώθηκαν! Στη μία άνοιξε το αλεξίπτωτο και προσγειώθηκε με ασφάλεια πάνω σε ένα δέντρο.

eeklttln1

Η άλλη όμως έκανε τα καμώματά της. Το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και κατέληξε να βυθιστεί μέσα σε κάτι λάσπες, γινόμενη χίλια κομμάτια στην πορεία. Και χρειάστηκαν εφτά μέρες για να ανασύρουν μερικώς τα επικίνδυνα συντρίμμια της. Το περίεργο της ιστορίας μας, και σωτήριο ταυτοχρόνως, είναι το πώς δεν έσκασε.

Οι πυρηνικές της εποχής είχαν εφτά βήματα μέχρι την πυροδότησή τους και η συγκεκριμένη βρέθηκε έχοντας διανύσει ήδη τα έξι! Ήταν όμως και το άλλο, πως ενώ η βασική κεφαλή με το ουράνιο εντοπίστηκε, η εφεδρική δεύτερη αγνοείται μέχρι και σήμερα.

eeklttln3

Αν είχε σκάσει κάποια από τις δυο, τουλάχιστον 28.000 άνθρωποι θα είχαν χάσει τη ζωή τους σε μια ακτίνα 50 χιλιομέτρων και άλλοι 26.000 θα είχαν υποστεί σοβαρότερα ή όχι τραύματα.

Πράγματι, τόσο κοντά έφτανε κάποτε ο κόσμος στον πυρηνικό όλεθρο, όταν έπαιζε δηλαδή με τα πυρηνικά καθ’ εκάστη…

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact