ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κλιματική αλλαγή κάνει τις αράχνες πιο γρήγορες

Η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες μεγάλης κλίμακας, ωστόσο μία νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων υποστηρίζει πως μία από τις δευτερεύουσες συνέπειες θα είναι η αύξηση της ταχύτητας των αραχνών.

Η εντυπωσιακή ταχύτητα της ταραντούλας οφείλεται στο γεγονός ότι τα οκτώ άκρα της δεν ελέγχονται από τους μυς, αλλά από ένα υδραυλικό υγρό με την ονομασία αιμολέμφος, το οποίο ρέει μέσα από τα πόδια και τα κάνει να λυγίζουν και να επεκτείνονται.

Το σύστημα αυτό είναι πιο απλό και ελαφρύ σε σχέση με μία συμβατική μυϊκή κίνηση, ωστόσο είναι επίσης πιο ευαίσθητο σε αλλαγές της θερμοκρασίας.

Η ευαισθησία αυτή σημαίνει πως η κλιματική αλλαγή θα έχει άμεση επίδραση στην ταχύτητα των αραχνών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα υπό διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας, χρησιμοποιώντας το είδος καφέ ταραντούλας του Τέξας (Aphonopelma hentzi).

Η έρευνα έδειξε πως όσο η θερμοκρασία ανέβαινε, τόσο πιο γρήγορα κινούνταν οι αράχνες.

Μάλιστα οι ταχύτητες υπό την υψηλότερη θερμοκρασία των 40 βαθμών Κελσίου, ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερες από αυτές υπό τη χαμηλότερη θερμοκρασία των 15 βαθμών. Η διαφορά αυτή οφείλεται απλά στην ταχύτερη συχνότητα διασκελισμού, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Οι επιστήμονες αρχικά διατύπωσαν την υπόθεση ότι οι ιδιαίτερα υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες θα ωθούσαν τις αρθρώσεις των αραχνών να χάνουν την ικανότητα συγχρονισμένης λειτουργίας, αλλά παραδόξως, οι αρθρώσεις των ποδιών ήταν πιο στενά συνδεδεμένες και σταθερές σε χαμηλές θερμοκρασίες και χαμηλές ταχύτητες κίνησης.

Όσο ανέβαινε η θερμοκρασία, η ενεργοποίηση των αρθρώσεων ήταν λιγότερο συντονισμένη, αλλά οι αράχνες κινούνταν ακόμη γρηγορότερα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η αποσύνδεση υποδεικνύει ατελή ροή της αιμολέμφου μέσα και έξω από τα άκρα, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η τελική ταχύτητα των αραχνών ορίζεται από το πόσο γρήγορα ρέει το υγρό, το οποίο αποτελείται από πλάσμα και αμοιβαδοκύτταρα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact