ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης στην Πολωνία

Συνεχίζεται η κόντρα των Βρυξελλών με την κυβέρνηση της Βαρσοβίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε εκ νέου στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της Πολωνίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, αυτή τη φορά για το πειθαρχικό καθεστώς των δικαστών, το οποίο σύμφωνα με τις Βρυξέλλες «υπονομεύει την ανεξαρτησία τους», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

Η απόφαση της Επιτροπής, η οποία ζήτησε την έναρξη ταχείας διαδικασίας, ανακοινώνεται τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Πολωνία, τις οποίες οι συντηρητικοί του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσουν.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση του πολωνικού δικαστικού συστήματος θεωρείται από τις Βρυξέλλες ως απόπειρα χειραγώγησης των δικαστών από την πολιτική εξουσία.

Η Επιτροπή έχει προσφύγει ήδη δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της χώρας αυτής, τον Δεκέμβριο του 2017 για τη μεταρρύθμιση των τακτικών δικαστηρίων και τον Σεπτέμβριο του 2018 για εκείνην που αφορούσε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Για το τελευταίο, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε τον Ιούνιο πως η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου παραβιάζει την αρχή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και άρα το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Επιτροπή είχε ξεκινήσει μια διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Πολωνίας τον Απρίλιο αναφορικά με το νέο πειθαρχικό σύστημα των δικαστών. Εκτιμώντας πως οι απαντήσεις της Πολωνίας δεν ήταν ικανοποιητικές, η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση εκθέτει τους δικαστές σε έρευνες ή σε πειθαρχικές κυρώσεις «στη βάση του περιεχομένου των αποφάσεών τους», περιλαμβανομένων εκείνων για τις οποίες ζητούν τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.

Αυτές οι ευρωπαϊκές διαδικασίες επί παραβάσει, που μπορεί να καταλήξουν σε οικονομικές κυρώσεις, διεξάγονται παράλληλα με μια πιο βαριά και πιο ασυνήθιστη διαδικασία, εκείνη του άρθρου 7 της συνθήκης της ΕΕ, που ξεκίνησε από την Επιτροπή το 2017.

Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος προβλέπεται σε περίπτωση κινδύνου «σοβαρής παραβίασης» του κράτους δικαίου σε μια χώρα της ΕΕ, δεν είχε ξεκινήσει ποτέ προηγουμένως στην Ένωση. Όμως από τότε έχει ενεργοποιηθεί επίσης σε βάρος της Ουγγαρίας του υπερσυντηρητικού Βίκτορ Ορμπάν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact