ΚΟΣΜΟΣ

Η «πόλη της επανάστασης» που εξεγέρθηκε από τις πρώτες κατά του Άσαντ και μετατράπηκε σε «φάντασμα»

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την ανακατάληψη της Μααρέτ αλ Νούμαν

Μόνο μέσα από γκράφιτι φαίνεται να επιβιώνει πλέον η «επανάσταση» στην πόλη Μααρέτ αλ Νούμαν της Συρίας, μία από τις περιοχές όπου χτυπούσε η καρδιά της αντιπολίτευσης στο συριακό καθεστώς προτού μετατραπεί, εξαιτίας των βομβαρδισμών, σε πόλη φάντασμα.

Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Ιντλίμπ, η Μααρέτ αλ Νούμαν ήταν μία από τις πρώτες στη Συρία που εξεγέρθηκε εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011, σύμφωνα με τους κατοίκους της.

Ονομάστηκε «η πόλη της επανάστασης» και εκεί πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν Σύροι και από γειτονικά χωριά για να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής και δημοκρατικές αλλαγές.

Οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη τον Οκτώβριο του 2012, με τις φονικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος να μην αμβλύνουν την αποφασιστικότητα των κατοίκων της, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Στην αρχή της εξέγερσης, χιλιάδες διαδηλωτές συνέρρεαν κάθε εβδομάδα στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής, κρατώντας τη σημαία της «επανάστασης» και φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος.

Με την εμπλοκή νέων παικτών στη συριακή σύγκρουση τα συνθήματα άλλαξαν για να περιλάβουν και τη Ρωσία, σύμμαχο της Δαμασκού, αλλά και τους τζιχαντιστές, η επιρροή των οποίων αυξήθηκε στη βορειοδυτική Συρία.

Τον Μάρτιο του 2019, όταν η επαρχία Ιντλίμπ και τα περίχωρά της βρίσκονταν ήδη υπό τον έλεγχο του συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα, οι κάτοικοι της Μααρέτ αλ Νούμαν γιόρτασαν την επέτειο «της επανάστασής τους».

«Η Μααρέτ αλ Νούμαν έζησε εννέα χρόνια επανάστασης με όλη την έννοια της λέξης», δήλωσε ο Μπιλάλ Μαχζούμ, πρώην κάτοικος της πόλης. «Για εμένα ήταν όπως το νερό και ο αέρας. Δεν ξέρω πώς να συνεχίζω να ζω χωρίς (την επανάσταση)», πρόσθεσε.

Αυτοκινητόδρομος – κλειδί

Η Μααρέτ αλ Νούμαν μετρούσε μέχρι πριν μερικούς μήνες περίπου 150.000 κατοίκους. Έπειτα από εβδομάδες φονικών βομβαρδισμών είναι πλέον σχεδόν έρημη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανακατάληψή της είναι στρατηγικής σημασίας διότι βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Μ5 ο οποίος συνδέει το Χαλέπι, τη μεγάλη πόλη της βόρειας Συρίας, με την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Η απώλεια της πόλης αποτελεί επίσης συμβολικό πλήγμα για την αντικυβερνητική εξέγερση, η οποία πλέον επιβιώνει μόνο μέσω των γκράφιτι.

Συλλογή μωσαϊκών

Η Μααρέτ αλ Νούμαν βρίσκεται κοντά σε περίπου 40 αρχαία χωριά τα οποία προστατεύονται από την Unesco και σε αυτή υπάρχουν ιστορικά μνημεία, ανάμεσά τους και το μουσείο με τα μωσαϊκά.

Μεγάλος αριθμός μωσαϊκών που έχουν ανακαλυφθεί στη Συρία στη διάρκεια των αιώνων είναι συγκεντρωμένα στο μουσείο αυτό, όπου εκτίθενται επίσης αντικείμενα και αγάλματα από την προϊσλαμική εποχή.

Πριν από τον εμφύλιο στη Συρία το μουσείο στεγαζόταν σε ένα χάνι που χτίστηκε το 1665 από έναν σουλτάνο και σε αυτό υπήρχε «η μεγαλύτερη συλλογή μωσαϊκών της Μέσης Ανατολής».

Με τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς εθελοντές έκαναν τα πάντα για να διατηρήσουν τα ρωμαϊκά και βυζαντινά μωσαϊκά.

Πρώην εργαζόμενοι διαδραμάτισαν επίσης «σημαντικό ρόλο» στην προστασία του μουσείου από τις λεηλασίες, δήλωσε ο πρώην διευθυντής Συριακών Αρχαιοτήτων Μααμούν Άμπντελ Καρίμ.

Το 2015 το μουσείο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού, σύμφωνα με την ένωση για την προστασία των συριακών αρχαιοτήτων. Την επόμενη χρονιά επλήγη από ρουκέτα, σύμφωνα με άλλη ΜΚΟ.

Η Μααρέτ αλ Νούμαν είναι επίσης η γενέτειρα του ποιητή της εποχής των Αββασιδών, του Αμπού αλ Αλάα αλ Μάαρι. Γεννημένος το 973 ο αλ Αλάα αλ Μάαρι, που τυφλώθηκε σε μικρή ηλικία, έγινε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του αραβικού κόσμου και διάσημος για την κριτική του εναντίον του ισλάμ και άλλων θρησκειών.

Τον Φεβρουάριο του 2013 άγνωστοι έκοψαν το κεφάλι του αγάλματος που είχε τοποθετηθεί προς τιμή του στην πόλη. Ακτιβιστές κατηγόρησαν το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία για τον βανδαλισμό.

Η κατάληψη από τον συριακό στρατό

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακατέλαβε την πόλη.

«Οι δυνάμεις μας κατάφεραν τις τελευταίες ημέρες να εξαλείψουν την τρομοκρατία σε πολλά χωριά και περιοχές» ανέφερε ανακοίνωση της διοίκησης του συριακού στρατού, την οποία ανέγνωσε αξιωματικός του στρατού στην κρατική τηλεόραση ο οποίος ανέφερε τα ονόματα περίπου 20 περιοχών, ανάμεσά τους και η Μααρέτ αλ Νούμαν.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Ιντλίμπ βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο M5, που το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ θέλει διακαώς να επαναλειτουργήσει με ασφάλεια καθώς συνδέει το Χαλέπι, τη μεγαλούπολη της βόρειας Συρίας, με την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Η πόλη, που είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού από το 2012, είχε ακόμα πριν από λίγους μήνες περίπου 150.000 κατοίκους. Αλλά, έπειτα από εβδομάδες φονικών βομβαρδισμών, είναι πλέον ουσιαστικά έρημη.

Στην περιοχή της Ιντλίμπ και σε γειτονικούς τομείς στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμα και της Λαττάκειας κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία) και διάφορες άλλες οργανώσεις και γκρουπούσκουλα τζιχαντιστών και ανταρτών, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.

Ο συριακός στρατός δεσμεύθηκε «να εκδιώξει ό,τι απομένει από τις ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις, μέχρι να έχει καθαρίσει όλο το συριακό έδαφος από την τρομοκρατία», προσέθετε η ανακοίνωση.

Οι μάχες που μαίνονται εδώ και πολλές εβδομάδες στην Ιντλίμπ έχουν προκαλέσει μεγάλη έξοδο αμάχων και ακόμη χθες Τρίτη ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο βόρειο τμήμα της Ιντλίμπ μετέδωσε πως είδε εκτοπισμένους που έρχονταν από περιοχές της Μααρέτ αλ Νούμαν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 358.000 άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, από τη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact