ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Περισσότερα παιδιά πέφτουν νεκρά από πυροβολισμούς στα σπίτια τους παρά στα σχολεία

Το ενδιαφέρον των πολιτών για το θέμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της οπλοκατοχής

Στο σπίτι τους τραυματίστηκαν θανάσιμα ή έπεσαν νεκρά περισσότερα παιδιά στις ΗΠΑ, την τελευταία δεκαετία, απ’ ό,τι στο σχολείο τους, σύμφωνα με έρευνα που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η οργάνωση υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής Everytown.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τρία στα τέσσερα παιδιά και έφηβοι στις ΗΠΑ που σκοτώθηκαν σε περιστατικά μαζικών πυροβολισμών την τελευταία δεκαετία ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σκοτώθηκαν στα σπίτια τους και όχι στο σχολείο τους.

Αν και οι πολύνεκρες επιθέσεις σε σχολεία των ΗΠΑ -όπως αυτά στο Νιούταουν του Κονέκτικατ και στο Πάρκλαντ της Φλόριντα- γίνονται πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, η οργάνωση ερεύνησε όλα τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών από το 2009 ως το 2018 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολύ περισσότερα παιδιά σκοτώνονται στα σπίτια τους.

«Δεν πρόκειται για τυχαίες πράξεις βίας και όμως οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι τα μακελειά αυτά συμβαίνουν από το πουθενά» δήλωσε η διευθύντρια ερευνών της Everytown Σάρα Μπερντ- Σαρπς.

Η έκθεση της οργάνωσης βασίζεται σε στοιχεία της αστυνομίας και των δικαστηρίων, αλλά και σε δημοσιεύματα του Τύπου, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δράστης στο 54% των μακελειών ήταν είτε ένα μέλος της οικογένειας ή ο σύντροφος του θύματος, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Συνολικά 1.121 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 194 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών τη δεκαετία που εξετάστηκε, το ένα τρίτο εκ των οποίων ήταν παιδιά ή έφηβοι.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των μακελειών σημειώθηκαν μέσα σε σπίτια.

Η Μπερντ- Σαρπς επεσήμανε ότι η Everytown ελπίζει η έκθεσή της να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα τα στατιστικά στοιχεία των μακελειών, τα οποία ορίζει ως περιστατικά στα οποία σκοτώνονται τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, εκτός του δράστη.

Μόνο το 1% των σχεδόν 35.000 θανάτων από πυροβολισμούς που καταγράφονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στις ΗΠΑ οφείλεται σε τέτοιου είδους μακελειά, όμως η Μπερντ- Σαρπς επεσήμανε ότι πιστεύει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών ενδέχεται να βοηθήσει στην προώθηση νομοθεσίας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

Βασικό αίτημα της Everytown είναι η υιοθέτηση ενός νόμου που θα επιτρέπει στην οικογένεια ή την αστυνομία να ζητούν από δικαστή να κατάσχει τα όπλα κάποιου ο οποίος θεωρούν ότι αποτελεί κίνδυνο για τους άλλους και για τον ίδιο.

Η οργάνωση πιστεύει επίσης ότι οι θάνατοι από πυροβόλα όπλα θα μειωθούν αποτελεσματικά και με την υιοθέτηση ομοσπονδιακής νομοθεσίας που θα προβλέπει εκτενείς ελέγχους στο ιστορικό όλων όσοι επιθυμούν να αγοράσουν όπλο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact