ΑΠΟΨΕΙΣ

Καληνύχτα, κα Φώφη…

Του Θανάση Κ.

Δεν θα μπω στις θεωρίες «παρασκηνίου» πίσω από την απόφαση της κας Φώφης να κόψει το πρώην αρχηγό του Κόμματός της, Βαγγέλη Βενιζέλο από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ.

Ο ιστορικός του μέλλοντος, θα έχει ένα πρόβλημα να κατανοήσει, πώς είναι δυνατό να «κόβεται» ένας πολιτικός με κυβερνητική πείρα και κοινοβουλευτική ακτινοβολία, όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, για να προταχθεί ένας μάλλον ατυχήσας… πρώην δήμαρχος όπως ο Γιώργος Καμίνης.

Ανθ’ ημών… Γουλιμής! Ξανά – 123 χρόνια αργότερα.

Ας δεχθούμε, όμως – χάριν συζητήσεως – ότι η κα Φώφη έκανε την απλή λογική σκέψη:

  • πρέπει να τραβήξω παλαιοπασόκους που θέλουν να φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ,
  • οι ψηφοφόροι αυτοί έχουν «αντιδεξιά» λογική,
  • ο Βενιζέλος μοιάζει στα μάτια τους πολύ «ταυτισμένος» με τις επιλογές της ΝΔ του Σαμαρά και του Μητσοτάκη,
  • άρα για να διευκολύνω αυτούς τους ψηφοφόρους να (επαν)έλθουν στο ΚΙΝΑΛ, πρέπει να «βγάλω από την εικόνα» το Βενιζέλο.

Από πρώτη άποψη μοιάζει «εύλογος συλλογισμός».

Αν το εξετάσεις λίγο περισσότερο, είναι… «πατάτα» ολκής!

Πρώτον, στο ΚΙΝΑΛ παραμένει σήμερα ένας σκληρός πυρήνας ΠΑΣΟΚων, που έχουν αποδεχθεί πλήρως τη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου 2012-15! Όσοι είχαν τις παραμικρές αμφιβολίες γι’ αυτό, έχουν ήδη πάει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, απ’ όσους πρώην ΠΑΣΟΚους ψηφοφόρους πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά, πολλοί έχουν καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μαντάρα. Στα μάτια αυτών των «μετανιωμένων», η διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι πλέον «δικαιωμένη».

Κι η παρουσία του Βενιζέλου ΔΕΝ τους εμπόδιζε να επανέλθουν στο ΚΙΝΑΛ! Έτσι κι αλλιώς στα μάτια τους ο Βενιζέλος μοιάζει τώρα πλήρως «δικαιωμένος»…

«Πρόβλημα» με το Βενιζέλο, εξακολουθούν να έχουν οι ψηφοφόροι που επιθυμούν να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κύριο φορέα της λεγόμενης «Κεντροαριστεράς». Αλλά αυτοί ΔΕΝ θα πάνε σε άλλο κόμμα, έτσι κι αλλιώς!
Κι έτσι η κίνηση της κας Φώφης, απευθύνεται σε εκείνους που είναι απίθανο να της έλθουν – ενώ την ίδια ώρα απογοητεύει, από-συσπειρώνει και διώχνει όσους της έχουν ήδη έλθει!
Κι αυτό σημαίνει ότι θα κερδίσει ελάχιστους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να χάσει πολύ περισσότερους…

Δεύτερον, το κυρίαρχο πρόταγμα της κοινωνίας, δεν είναι να… διασωθεί η Κεντροαριστερά! Ποιος νοιάστηκε για την Κεντροαριστερά – ή και για τη Κεντροδεξιά, εδώ που τα λέμε; Ποιος νοιάζεται για ιδεολογικούς «χώρους», που εδώ και χρόνια έχουν γίνει «σουρωτήρια»: κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει, παλαιοί «αντίπαλοι» ψηφίζουν σήμερα τα ίδια, ενώ παλαιοί «ομοϊδεάτες», έχουν γίνει πια φανατικοί αντίπαλοί και δεν μιλιούνται!

Ποιος νοιάζεται για τα «σύνορα» ανάμεσα σε παλαιόθεν «οριοθετημένους χώρους», όταν τα πάντα έχουν ρευστοποιηθεί εδώ και καιρό;

Το κυρίαρχο πρόταγμα της κοινωνίας είναι να φύγει ο Τσίπρας!

Όσα κόμματα ή κομματίδια ταυτίστηκαν μαζί του, διαλύθηκαν! Εξαερώθηκαν κυριολεκτικά. Ακόμα κι όσα κομματίδια δεν ταυτίστηκαν μαζί του, αλλά δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τα στελέχη τους να προσχωρήσουν στον Τσίπρα, εξαφανίστηκαν επίσης.

Το ΚΙΝΑΛ μπήκε στο στόχαστρο του Τσίπρα, που επιδίωξε ανοιχτά να το «αλώσει» και να το σύρει στο πλευρό του. Αλλά αντιστάθηκε σθεναρά – κι έδειξε να κρατάει δυνάμεις! Όταν όλα τα άλλα μικρά κόμματα του «ενδιάμεσου» χώρου εξαφανίστηκαν.

Κι αυτό – το ότι «κράτησε τις δυνάμεις του» – δεν ήταν θεαματικό επίτευγμα, αλλά ήταν «κατόρθωμα» δεδομένων των συνθηκών και της «παντοδυναμίας» που εξέπεμπε ο Τσίπρας μέχρι την περασμένη Κυριακή.
Αυτό το κατόρθωμα που είχε πετύχει ως τώρα το ΚΙΝΑΛ τώρα μόνο του το πέταξε στο σκουπιδοντενεκέ!

Εμφανίστηκε να επιλέγει ρόλο «δυνητικού συμμάχου του ΣΥΡΙΖΑ»!

Σημασία δεν έχει τι λέμε εμείς. Σημασία δεν έχει τι διαψεύδει η κα Φώφη. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος αυτό ακριβώς της είπε δημόσια το Σάββατο το απόγευμα μετά την δραματική συνάντησή τους: Ότι επέλεξε να «γύρει» προς το ΣΥΡΙΖΑ! Κι αυτό καταγράφηκε στα μυαλά όλων των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

Την άλλη μέρα το ΚΙΝΑΛ έχασε την μάχη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη μόνη που διεκδικούσε με υποψήφιο που εμφανιζόταν σταθερά ως φαβορί! Και βρέθηκε δεύτερος και καταϊδρωμένος.

Η κοινωνία δεν αστειεύεται.

Τα «εξαπτέρυγα» του ΣΥΡΙΖΑ τα στέλνει στα σκουπίδια.

Τελεία (και παύλα).-

Η κα Φώφη επέλεξε να πάει μόνη της στο… σκουπιδοντενεκέ!

Τρίτον, όλες οι δημοσκοπήσεις – όλες ανεξαιρέτως – μέσα από πλήθος διαφορετικών «ποιοτικών μετρήσεων», έδειξαν πως μια συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας της τάξης του 72% είναι πλέον απόλυτα αρνητική με το ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμεί διακαώς να φύγει!

Αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο 28% ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ «δικαιωματικά»! Ένα κομμάτι του έχει απορρίψει τα πάντα, ή έχει οργιστεί τόσο πολύ, που πάει στο σπίτι του (αποχή) ή πάει σε κομματίδια ακραία ή «ψεκασμένα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει επιρροή σε πραγματικό ποσοστό επί του πληθυσμού κάτω του 20%! Αυτό το 23,75% που έγραψε στις ευρωεκλογές, είναι «φουσκωμένο» από την αποχή και από την προσδοκία που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τις παραμονές ότι η διαφορά θα ήταν «μικρή». Σε όσους τον πίστεψαν…

Τώρα που διαψεύστηκαν παταγωδώς οι καλλιεργούμενες προσδοκίες, η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει κι άλλο!

Και ενόσω οι βουλευτικές εκλογές θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ ό,τι οι ευρωεκλογές (όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ), τα ποσοστά του είναι πιθανό να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο.

Όσοι θέλουν να φύγει οπωσδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν συνεχώς και είναι απόλυτοι αρνητικοί απέναντί του. Και απέναντι σε όποιον «εμφανίζεται» να τον αβαντάρει.

Η κα Φώφη με αυτό που έκανε στο Βενιζέλο, εμφανίζεται να αβαντάρει το ΣΥΡΙΖΑ! Και βγαίνει από τη μεγάλη «δεξαμενή» της κοινωνίας που έχει πάρει τις αποφάσεις της.

Βγαίνει από το πλειοψηφικό και διογκούμενο ρεύμα των «νικητών» και μπαίνει στο καθημαγμένο και φθίνον ρεύμα των ηττημένων.

Τέταρτον, όσοι ψηφοφόροι θέλουν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πια άλλη επιλογή, παρά να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία! Thanks to Fofi…

Πράγμα που σημαίνει ότι τα ποσοστά της ΝΔ θα πάρουν μια πρόσθετη «ένεση» 2-4 μονάδων, πέρα από εκεί που θα έφταναν πριν.

Ήταν γύρω στο 37 πριν. Τώρα μπορεί να ξεπεράσει και το 40%!

Η ΝΔ πρέπει να πολιτευθεί με σύνεση – δηλαδή χωρίς αλαζονεία!

Αλλά δεν θα έχει «εξαρτήσεις»! Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Στο χώρο της αντιπολίτευσης θα υπάρξουν νέες ζυμώσεις και νέα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνώνεται και θα διασπάται. Το ΚΙΝΑΛ είναι πολύ πιθανό πια να περιθωριοποιηθεί. Πολλοί θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα πολλαπλά κενά, που θα προκύψουν. Τα κενά δεν θα αφορούν ποιος θα καλύψει τους… «αντιδεξιούς» ψηφοφόρους – που φθίνουν συνεχώς (δέστε τι έγινε στους παραδοσιακά λαϊκούς δήμους της Αθήνας).

Το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί αφορά το μεταρρυθμιστικό Λόγο. Που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καλύψει (γιατί ο ίδιος ξήλωνε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει) και το ΚΙΝΑΛ επίσης δεν μπορεί πια, γιατί είναι παγιδευμένο στις χειρότερες Κεντροαριστερές εμμονές τους.

Θα γεμίσουμε «κεντροαριστερούς» που δεν θα έχουν καμία απήχηση ούτε στους «κεντρώους» (που απεχθάνονται πια την αριστερά), ούτε στους αριστερούς (που απεχθάνονται τους… πάντες, όπως πάντα)!
Καλή τύχη, αλλά να ξέρουν: Όσο σκιαμαχούν με τα φαντάσματα της «Κεντροαριστεράς» και αγνοούν τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά προτάγματα, θα πηγαίνουν από λάθος σε λάθος.

Πέμπτον, να θυμούνται και κάτι ακόμα: Ο «Κεντρώος χώρος» στην Ελλάδα ήταν ιστορικά αντικομμουνιστικός! Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, έτσι;

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν εκείνος που ψήφισε το «ιδιώνυμο» το 1929.

Οι «Φιλελεύθεροι» βρίσκονταν στην κυβέρνηση και διεξήγαγαν τον αγώνα κατά των Κομμουνιστών στον Εμφύλιο (1946-49).

Ακόμα και ο Γεώργιος Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός πέρασε εγκύκλιο το Μάρτιο του 1965 «κατά της διείσδυσης της Κομμουνιστικής ιδεολογίας στα σχολεία» (η περιβόητη εγκύκλιος 1010).
Η «σύγκλιση» Κέντρου και Αριστεράς (που έμεινε ως Κεντροαριστερά) ήταν «ύστερο» δημιούργημα: Στην Ελλάδα το έφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά την πτώση της δικτατορίας. Και στην Ευρώπη ο Φρανσουά Μιτεράν.
Σήμερα η Κεντροαριστερά παντού συρρικνώνεται μέχρις απελπισίας!

Ενώ στην Ελλάδα, η ΠΑΣΟΚική «Κεντροαριστερά» δούλεψε όσο το ΠΑΣΟΚ «καπέλωνε» την Αριστερά και τη χειραγωγούσε.

Κεντροαριστερά με «κυρίαρχη» δύναμη την Αριστερά (και μάλιστα μια ακραία εκδοχή της, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε αποδρομή πια) δεν υπήρξε ποτέ! Κι ούτε μπορεί να σταθεί. Γιατί έχει χάσει τον «κεντρώο» χαρακτήρα της.

Ένα πολιτικό σύστημα μπορεί να σταθεί χωρίς ισχυρή «αριστερά», μπορεί να σταθεί χωρίς ισχυρή «δεξιά», αλλά χωρίς ισχυρό «κέντρο βάρους» δεν μπορεί να σταθεί.

Η κα Φώφη προσχώρησε στα κεντροαριστερά παραμύθια το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι!

Ο Ελληνικός λαός απέρριψε τα κεντροαριστερά παραμύθια την Κυριακή το πρωί.

Και την Κυριακή το βράδυ, όλη η Ελλάδα βάφτηκε μπλε.

Καληνύχτα, κυρία Φώφη…

ΥΓ. Καληνύχτα και σε όσους σας παρέσυραν παρασκηνιακώς. Δεν νοιάζονται ούτε για σας ούτε για το κόμμα σας, έτσι κι αλλιώς. Και δεν θα μπορέσουν να διασώσουν, ούτε το ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον εαυτό τους.

Για τη ΝΔ δουλεύουν. Χωρίς να το θέλουν και χωρίς να ξέρουν εκείνοι.

Και χωρίς να το καταλαβαίνετε εσείς…

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact