ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Παλιά μηχανήματα & έλλειψη έγκαιρης διάγνωσης, εκτοξεύουν την θνησιμότητα

Θνησιμότητα σχεδόν με τον ίδιο μέσο όρο με αυτήν την Ευρώπης, έχει η χώρα μας στο θέμα του καρκίνου, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει 34% μικρότερη εμφάνιση της νόσου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης του καρκίνου σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσβασης στη βέλτιστη επιστημονικά και τεχνολογικά θεραπεία.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη των 773 εκ. ανθρώπων εμφανίζονται κάθε χρόνο 3,4 εκ. ή 355,7 ασθενείς με καρκίνο ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα των 11,4 εκ. κατοίκων εμφανίζονται 40.971 ή 234,7 καρκινοπαθείς ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα η εμφάνιση καρκίνου είναι μειωμένη κατά 34% σε σχέση με το Μ.Ο. στην Ευρώπη. Ο Μ.Ο. θνησιμότητας στην Ευρώπη είναι 168 ανά 100.000 κατοίκους ενώ στην Ελλάδα 150,8 ανά 100.000 κατοίκους. Δηλαδή είναι κοντά σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά (0,24% και 0,21% αντίστοιχα) επί του συνολικού πληθυσμού.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου (4.8.2014) της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΦΙΕ) με αφορμή το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής, που θα πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 11-13 Σεπτέμβρη 2014.

Τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν το έντονο πρόβλημα στην χώρα μας, σύμφωνα με την ΕΦΙΕ έχουν ως εξής:

• Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα έπρεπε να υπάρχει 1 Γραμμικός Επιταχυντής / 200.000 πληθυσμού. Δηλαδή στην Ελλάδα θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 50 μηχανήματα και στην ιδανικότερη περίπτωση 70. Υπάρχουν μόνο 25 στο δημόσιο τομέα και 15 στον ιδιωτικό τομέα και αυτοί μόνο στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο.

• Σε κάθε μηχάνημα πρέπει να αντιστοιχούν δύο ακτινοθεραπευτές, αλλά αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία αντιστοιχούν μόλις 0,5 -δηλαδή μισός ακτινοθεραπευτής ανά μηχάνημα- καθώς έχουν να γίνουν προσλήψεις απ’ το 2006.

• Ο μέσος όρος ηλικίας των μηχανημάτων στο δημόσιο τομέα είναι άνω των 15 ετών (!) με αποτέλεσμα κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μπορεί να προσφέρει τις σύγχρονες τεχνικές Ακτινοθεραπείας.Ετσι ο τομέας των σύγχρονων -από τεχνικής άποψης- θεραπειών έχει παραδοθεί σε πέντε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι η αποτελεσματικότητα των τεχνολογικών εξελίξεων και των νέων θεραπειών αυξάνονται γι’ αυτό και πρέπει να ανανεωθούν οι εξοπλισμοί των νοσοκομείων, να υπάρξει επαρκής στελέχωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλου του προσωπικού. Σε αντίθεση με τις επισημάνσεις των επιστημόνων οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων κινούνται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: 

Πέρα απ’ το πάγωμα των προσλήψεων με τους κανονισμούς του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, μπήκε «μαχαίρι» στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου, αφού τέθηκε πλαφόν και αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας για μια σειρά προληπτικές εξετάσεις:

• Περιόρισε τις μαστογραφίες σε μία ανά δύο χρόνια για γυναίκες άνω των 40 – 50 χρόνων, μία το χρόνο για άνω των 50 χρόνων και μία το χρόνο για άνω των 35 χρόνων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

• Εβαλε όριο στην εξέταση PSA για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, για άνδρες άνω των 50 χρόνων ανά δύο χρόνια και για άνδρες άνω των 60 χρόνων κάθε χρόνο.

• Χρέωσε το τεστ Παπ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προηγουμένως χορηγούνταν δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα αν ήταν ασφαλισμένες ή όχι.

Οι περιορισμοί αυτοί αναμένεται να επεκταθούν με την εφαρμογή των τελευταίων υπουργικών αποφάσεων (ΦΕΚ 2243/18.8.2014 και ΦΕΚ Β’ 2111/1.8.2014) για τα όρια στη συνταγογράφηση διαγνωστικών που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στη νοσηλεία.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact