ΙΣΤΟΡΙΑ

Καστελόριζο: Βομβαρδίστηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε, απελευθερώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943

Το πρωί της Κυριακής έφτασε στο Καστελόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η επίσκεψη της ΠτΔ για την 77η επέτειο απελευθέρωσης του Καστελόριζου έχει συμβολικό χαρακτήρα ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, που η Τουρκία έχει κορυφώσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας το τελεσίγραφο της Ευρώπης για αποκλιμάκωση της έντασης.

Το νησί του Καστελόριζου ήταν το πρώτο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας που απελευθερώθηκε, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, όταν το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» κατέπλευσε στο λιμάνι του νησιού. Στη συνέχεια, το Καστελόριζο οχυρώθηκε και έγινε από τους Άγγλους κέντρο ανεφοδιασμού του συμμαχικού στόλου.

Βομβαρδισμός του νησιού από γερμανικά αεροπλάνα

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1943, γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το νησί, γκρεμίζοντας όσα σπίτια είχανε μείνει όρθια και αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους να το εγκαταλείψουν και να βρεθούν πρόσφυγες, άλλοι στις τουρκικές ακτές και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο στη Γάζα της Παλαιστίνης.

Όμως, η «Κυρά της Ρω», η Δέσποινα Αχλαδιώτη, παρέμεινε στην ομώνυμη βραχονησίδα της για να υψώνει κάθε πρωί την ελληνική σημαία, όπως επί χρόνια συνήθιζε να κάνει.

Το 1945, οι Καστελοριζιοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους σε τρεις αποστολές.

Η τελευταία είχε σοβαρές απώλειες, αφού ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο «Εμπάιρ Πατρόλ», το πλοίο στο οποίο επέβαιναν πολλοί ντόπιοι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι. Τα ονόματα των νεκρών είναι γραμμένα σε ειδικό πίνακα, που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το νησί πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε και γενικά καταστράφηκε εντελώς. Παρέμεινε υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact