ΚΟΣΜΟΣ

Κινέζος πρωθυπουργός: Θέλουμε μέσω του Πειραιά να συνδέσουμε Κίνα με Ευρώπη

Ειδική αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά, χαρακτηρίζοντάς το βασικό κόμβο στη διακίνηση εμπορευμάτων από και προς την Κίνα κάνει ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ σε άρθρο του στο οποίο επισημαίνει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνησή του στη σύνδεση της Κίνας με την Κεντρική Ευρώπη διά της χερσαίας και θαλάσσιας οδού.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο γνώμης του Κινέζου πρωθυπουργού που δημοσιεύεται στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ ενόψει και της άφιξής του στο Βελιγράδι προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο Κορυφής μεταξύ της Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE), που διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο στη σερβική πρωτεύουσα, ο Λι Κετσιάνγκ σημειώνει: «Με κόμβο το λιμάνι του Πειραιά, στην Ελλάδα και το σιδηροδρομικό δίκτυο Βελιγραδίου – Βουδαπέστης, η αποκαλούμενη ‘Νότια οδός’ μπορεί να αποτελέσει τη θαλάσσια και χερσαία, ταχεία γραμμή επικοινωνίας της Κίνας με την Ευρώπη».

Επίσης, υπογράμμισε, ότι η αξιοποίηση αυτής της οδού θα έχει οικονομικά οφέλη για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες απ’ όπου διέρχεται. «Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής για να διευκολυνθούν οι μεταφορές, η διακίνηση εμπορευμάτων και η απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών. Η χερσαία και θαλάσσια οδός, όπως και η χερσαία σιδηροδρομική γραμμή μέσω Ρωσίας θα αποτελέσουν το κατάλληλο, αποτελεσματικό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, αφού ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στην Σύνοδο(CEE) έφτασε τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας τα τελευταία τρία χρόνια αύξηση της τάξης του 9% σε ετήσια βάση, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να φτάσουν σύντομα τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επενδύσεις στην περιοχή μέσω τραπεζικών δανείων και με τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων.

Ο Λι Κετσιάνγκ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της περιοχής, τονίζοντας ότι «η συνεργασία της Κίνας με τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν οδηγεί στο κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αντίθετα βοηθάει στο να μικρύνει το χάσμα στην οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των δυτικών και ανατολικών χωρών – μελών της Ένωσης».

Ακόμη ο Κινέζος πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η συνεργασία με την Ευρώπη συμβάλει καθοριστικά για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική ύφεση και συμπληρώνει: «Τα τελευταία χρόνια στην ολόπλευρη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος, η οποία όχι μόνο έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά επίσης έχει γίνει μια άγκυρα για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact