ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Ανησυχεί η Κομισιόν για τα «υπερβολικά μέτρα» στην Ουγγαρία

Οι εξουσίες στον Βίκτορ Ορμπάν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «ιδιαιτέρως ανήσυχη» για την κατάσταση στην Ουγγαρία μετά την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, τα οποία δίνουν απεριόριστες εξουσίες στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

«Κατανοώ ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να λάβουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την άμεση υγειονομική κρίση. Αλλά ανησυχώ για ορισμένα μέτρα που είναι υπερβολικά. Και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση στην Ουγγαρία», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Λαμβάνουμε μέτρα αν είναι αναγκαία, όπως το έχουμε κάνει κατά το παρελθόν», πρόσθεσε.

Ηδη χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε προειδοποίηση μέσω γραπτής δήλωσης για τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη μέλη της Ένωσης. Αλλά δεν κατονόμασε την Ουγγαρία.

«Οι κυβερνήσεις έχουν ανάγκη από εργαλεία για να δράσουν με ταχύτητα για να προστατεύσουν την δημόσια υγεία και πολλά κράτη μέλη το κάνουν», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Παρακολουθούμε και εξετάζουμε την κατάσταση εν γένει, όμως τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι περιορισμένα στο αναγκαίο, πρέπει να είναι αυστηρά αναλογικά, δεν πρέπει να διαρκούν επ΄αόριστον και, το πολύ σημαντικό, πρέπει να υπόκεινται σε συστηματική εποπτεία», είπε.

Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εξασφάλισε απεριόριστες εξουσίες στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας, δέχεται συχνά τις επικρίσεις των Βρυξελλών για την μεταχείριση της ουγγρικής αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης, των πανεπιστημίων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των προσφύγων…

Η Ουγγαρία είναι στόχος διαδικασίας στο πλαίσιο του άρθρου 7 της συνθήκης της Ένωσης, η οποία, θεωρητικά, μπορεί να καταλήξει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βουδαπέστης.

Προειδοποιούν Ελλάδα και άκομη 13 κράτη μέλη

Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά κράτη προειδοποιούν κατά των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας Covid-19, την στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εξασφάλισε απεριόριστες εξουσίες στο πλαίσιο αυτό.

«Μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση, είναι νόμιμο τα κράτη μέλη να υιοθετούν μέτρα εξαιρετικού χαρακτήρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να ξεπεράσουν την κρίση», διαπιστώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λετονία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία.

Ωστόσο, ανησυχούμε σοβαρά για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του Κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την υιοθέτηση ορισμένων έκτακτων μέτρων», αναφέρεται στο κείμενο.

«Τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει να είναι περιορισμένα στο απολύτως αναγκαίο, να είναι φύσει αναλογικά και προσωρινά» και « να υπόκεινται σε συστηματική επανεξέταση», αναφέρουν οι 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπογράfουν την κοινή διακήρυξη.

«Δεν θα πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης ούτε την ελευθερία του Τύπου», αναφέρουν στο κείμενο, στο οποίο δεν κατονομάζεται η Ουγγαρία.

Η κοινή ανακοίνωση είναι ανοικτή στα υπόλοιπα μέλη της Ενωσης (12, χωρίς την Ουγγαρία) που θα ήθελαν να την υπογράψουν. Ανάμεσά τους η Πολωνία, η οποία αποτελεί συχνά στόχο επικρίσεων για την παραβίαση του Κράτους Δικαίου.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν έλαβε χθες το πράσινο φως του κοινοβουλίου για να αναλάβει ριζικά ενισχυμένες υπερεξουσίες στο πλαίσιο της επ΄αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 και την οποία η ουγγρική αντιπολίτευση θεωρεί «δυσανάλογη».

Τόσο στην Ουγγαρία όσο και στο εξωτερικό, θεωρείται ότι το νέο καθεστώς αποτελεί εργαλείο για την ενίσχυση του ελέγχου εκ μέρους της εθνικιστικής/υπερσυντηρητικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιδημία.

Οι νέες εξουσίες του επιτρέπουν στον Βίκτορ Ορμπάν να παρατείνει επ΄αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος, η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας.

Στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος προβλέπεται επίσης η επιβολή ποινής φυλάκισης μέχρι πέντε ετών για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» για τον ιό ή για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, με το δεδομένο ότι στην Ουγγαρία οι κατηγορίες για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» χρησιμοποιούνται συστηματικά από τις αρχές κατά του ανεξάρτητου Τύπου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact