ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Στους 4.598 οι νεκροί στη Γερμανία ενώ χαλαρώνουν τα μέτρα

Μέρκελ: Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε ούτε δευτερόλεπτο

Στους 4.598 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον κορονοϊό στη Γερμανία, όπου μέσα στο τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 194 άνθρωποι, με φόντο τη χαλάρωστη των περιοριστικών μέτρων.

Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν από χθες στην ασθένεια Covid-19 είναι αρκετά υψηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν την προηγουμένη, που ανέρχονταν σε 110, όπως δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.785 το τελευταίο 24ωρο, με το άθροισμα των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 να ανέρχεται πλέον σε 143.457, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Χθες Δευτέρα (20.04) το ινστιτούτο κατέγραφε δέκα λιγότερα κρούσματα (1.775).

Η σταδιακή άρση των μέτρων φέρνει αντιπαραθέσεις

Χθες επαναλειτούργησαν στη Γερμανία καταστήματα έως 800 τμ, κάτι που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση, ακόμη και στο εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ‘Αρμιν Λάσετ, εισέπραξε κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Προεδρείου του CDU, την κριτική της καγκελαρίου ‘Ανγκελα Μέρκελ, για την σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία καταστημάτων επίπλων και βρεφικών ειδών στο κρατίδιό του.

Όπως ανέφεραν μάλιστα συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, η Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε «σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους» κάθε συζήτηση για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ενώ δεν έκρυψε πόσο δυσαρεστημένη είναι για το γεγονός ότι το μήνυμα για προσεκτική χαλάρωση, σε κάποια κρατίδια, οδήγησε σε «όργιο δημοσίων συζητήσεων», κάτι που, όπως είπε, αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο υποτροπής.

Από την πλευρά του ο κ. Λάσετ επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησής του, τονίζοντας ότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι η πατρίδα των κατασκευαστών επίπλων κουζίνας, με αποτέλεσμα η αναστολή λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων να πλήττει σοβαρά την οικονομική κατάσταση πολλών πολιτών του κρατιδίου.

Από την πλευρά πάντων των καταστηματαρχών δεν αναμένεται σημαντική κίνηση. Ο διευθυντής του Γερμανικού Επιμελητηρίου Λιανικού Εμπορίου (HDE) Στέφαν Γκεντ, δήλωσε ότι δεν αναμένει «καμιά τρομερή προσέλευση» πελατών αυτή τη στιγμή, ενώ τόνισε ότι και οι ίδιοι οι έμποροι θέλουν να αποτρέψουν τον συνωστισμό στα κέντρα των πόλεων.

Μέρκελ: Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε ούτε δευτερόλεπτο

Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε ούτε για δευτερόλεπτο και να ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε χθες η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ

Σε ασυνήθιστα έντονο ύφος, η κ.Μέρκελ προειδοποίησε για τον κίνδυνο, εάν η χαλάρωση των περιορισμών δεν γίνει σωστά, να υπάρξει εκ νέου ανάγκη για γενικευμένο «Lockdown» — κάτι που, όπως είπε, θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο για την οικονομία της Γερμανίας.

«Θα ήταν κρίμα να διακινδυνεύσουμε την επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μεγέθους μικρότερου των 800τ.μ. θα φανεί το συντομότερο σε δύο εβδομάδες.

Η σημερινή εικόνα είναι «παραπλανητική», σημείωσε χθες (20.04) και απηύθυνε έκκληση προς τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων να μην χαλαρώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και πολύ γρήγορα τα μέτρα . «Ζητώ τα περιθώρια ελιγμού να ερμηνευθούν με την στενότερη έννοια και όχι με την ευρύτερη», είπε χαρακτηριστικά.

Η Καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της γαστρονομίας, του τουρισμού και των καλλιτεχνών, καθώς και την ανάγκη των πιστών να εκκλησιαστούν και βέβαια «την επείγουσα ανάγκη να γίνει πράξη η ελευθερία των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων», αλλά επισήμανε και ότι η ίδια, ως Καγκελάριος, πρέπει να εκφράσει την άποψή της για το θέμα του κορονοϊού.

Παρέπεμψε για αυτό στην σχετική Έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών «Leopoldina», η οποία, όπως υπενθύμισε, αναφέρει ότι η χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί το σύστημα υγείας να παρακολουθήσει την πορεία των κρουσμάτων και να την διατηρήσει υπό έλεγχο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact