ΔΙΑΦΟΡΑ

Ξέρεις τι σημαίνει το όνομά σου; Μάθε εδώ!

Σε αντίθεση με την ονοματοδοσία στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, τα ελληνικά ονόματα -ακόμα και αυτά της σύγχρονης Ελλάδας- σχεδόν πάντα σημαίνουν κάτι.

Λεξικά που καταγράφουν τα ελληνικά ονόματα, όπως το «Τα νεοελληνικά κύρια ονόματα» από τις εκδόσεις Πατάκη, υποστηρίζουν μάλιστα, βάσει ερευνών, ότι το όνομά μας όχι μόνο σημαίνει κάτι αλλά ότι υπάρχει μια ολόκληρη λαϊκή αντίληψη γύρω από αυτό -θυμηθείτε τις παροιμίες που εμπλέκουν έναν τουλάχιστον «Γιάννη»- ότι συχνά συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένο όνομα και ότι τελικά, η βαφτιστική ή λαϊκή ονομασία μας αποτελεί σφραγίδα της ίδιας μας της ύπαρξης.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 60.000 ανδρικά ονόματα, έδειξε ότι το πλέον διαδεδομένο ελληνικό όνομα είναι το Γεώργιος. Ακολουθούν τα Ιωάννης, Κωνσταντίνος, Δημήτριος, Νικόλαος και Παναγιώτης –τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες έχουν αυτά τα έξι ονόματα.

Ως προς τα γυναικεία ονόματα, αντίστοιχη έρευνα σε 20.000 ονόματα Ελληνίδων υποστηρίζει πως το πιο διαδεδομένο γυναικείο όνομα είναι, φυσικά, το Μαρία (σε ποσοστό 10,6%), ενώ ακολουθούν τα Ελένη, Αικατερίνη, Βασιλική, Σοφία και Αγγελική. Η παράδοση, η θρησκεία, ακόμα και η μόδα είναι κάποιες πιθανές εξηγήσεις στο γιατί κάποια ονόματα εμφανίζονται συχνότερα από κάποια άλλα. Δεν είναι αυτό, ωστόσο, που θα μας απασχολήσει εδώ.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μάθουμε τι σημαίνει, σύμφωνα με την ελληνική γλώσσα, να λένε κάποιον Γιώργο ή Μιχάλη, ή κάποια Κατερίνα ή Χριστίνα. Γιατί; Για να γνωριστούμε καλύτερα. Όλοι θέλουμε να ξέρουμε κάτι παραπάνω για τον ίδιο μας τον εαυτό!Ο κατάλογος είναι μακρύς αλλά έχει ενδιαφέρον…

Α.
Αιμίλιος, Αιμιλία. Ρωμαϊκό όνομα που στα λατινικά σημαίνει αντίζηλος ή ανταγωνιστής.
Ψυχογράφημα (σύμφωνα με τους αριθμολόγους.)
Σίγουρος για τον εαυτό του ο Αιμίλιος, ελίσσεται στις ίντριγκες και κατορθώνει να πετυχαίνει τους στόχους του. Εντυπωσιάζεται εύκολα.
Η Αιμιλία, είναι δίκαιη και κάτω από το γλυκό παρουσιαστικό της κρύβει μια σιδερένια θέληση.

Αίολος: Ο Δίας, τον είχε διορίσει βασιλιά ενός μυθικού νησιού. Ζούσε με τη γυναίκα του εκεί, τους έξι του γιους, (δυνατούς ανέμους) και τις έξι του κόρες (ήπιους ανέμους ή αύρες) Όταν άκουγε τους ανέμους σε συμφωνία ερχόταν σε ψυχική ευφορία. Μια τέτοια ημέρα έκανε το λάθος να παραδώσει τους αντίξοους ανέμους μέσα σε ασκούς, στον Οδυσσέα. Ό Δίας όμως θύμωσε και δεν τον ξανατίμησε με την εμπιστοσύνη του.
Ποιος είναι.
Είναι προικισμένος με αρετές, ιδιόρρυθμος κι ενθουσιώδης. Είναι δημιουργικός και αγαπητός στο περιβάλλον του. Τις περισσότερες φορές, αργεί να ωριμάσει.

Αλέξανδρος, Αλεξάνδρα: Ετυμολογικά σημαίνει, σπρώχνω τους εχθρούς.
Ο Μέγας Αλέξανδρος, ήταν ο μεγάλος στρατηλάτης, που διέδωσε τον Ελληνισμό σε όλο τον αρχαίο κόσμο.
Αλεξάνδρα ήταν μια θεά της Λακωνίας που κρατούσε λύρα, μια περίφημη ζωγράφος της Ελληνιστικής περιόδου και μια χριστιανή ασκήτρια του 4ου αιώνα μ.Χ.
Προσωπικότητα.
Αλέξανδρος: Έχουν ισχυρή θέληση και αδύναμη φαντασία. Είναι πρακτικοί και ρεαλιστές. Αγαπούν την εύθυμη πλευρά της ζωής. Η θέληση τους είναι τόσο ισχυρή ώστε δίνουν την αίσθηση, ότι μπορούν να καταφέρουν ότι για τους άλλους είναι απλώς αδύνατο.
Αλεξάνδρα: Φιλοσοφημένη και καλλιεργημένη η Αλεξάνδρα εκτιμά επίσης και τα υλικά αγαθά και την οικονομική ασφάλεια. Ανεξάρτητη και δυναμική, ξέρει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες. Αγαπά τον αθλητισμό.

Αλέξης, Αλέξιος, Αλέξια, Αλεξία: Ρωμαίος ευγενής, ο Αλέξιος, εγκατέλειψε τα επίγεια αγαθά κι έζησε σα ζητιάνος στη Συρία. Επιστρέφοντας στη Ρώμη, πέρασε όλη του τη ζωή με νηστεία. Στην Ελλάδα πολλές ονομάστηκαν έτσι μετά τη βάφτιση της κόρης, του βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας- Μαρίας.
Αλέξιος: Κλειστός και μελαγχολικός χαρακτήρας, έχει ανάγκη από τρυφερότητα και στοργή. Σε όλα τα σημαντικά παίρνει ενέργεια από την υποστήριξη της οικογένειας του την οποία και θεωρεί σημαντική. Ενώ μιλάει πολύ, μπορεί ξαφνικά να απομονωθεί στον εαυτό του.
Αλεξία: Δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνική. Αγαπάει τη τέχνη και προτιμάει ιδιαίτερα το χορό. Όταν νιώθει ότι την αγαπούν μπορεί να κάνει θαύματα.

Αλίκη: Αγία που μαρτύρησε στη Νικομήδεια. Είναι ένα όνομα που υπάρχει και συνηθίζεται σε όλες τις γλώσσες. Έχει εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς και καλλιτέχνες.
Είναι υπεύθυνη και ακούραστη. Έχει ανάγκη από στόχους και ιδανικά ώστε να αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις σε αυτά. Έχει επιβολή στη σχέση της με τους άλλους και είναι φωτογενής προσωπικότητα. Δε διακρίνεται για το χιούμορ της.

Άλκηστις: Πολύ όμορφη βασιλοπούλα, που παντρεύτηκε τον Άδμητο. Όταν εκείνος κινδύνεψε, η Άλκηστις προσφέρθηκε να πεθάνει στη θέση του. Έγινε πηγή έμπνευσης ποιητών και καλλιτεχνών.
Προσωπικότητα:
Είναι άνθρωπος της δράσης, νευρώδης και αεικίνητη. Έμπιστη φίλη και καλή παρέα με ευχάριστη προσωπικότητα είναι λίγο συμβατική και μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων.

Αλκιβιάδης: Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός. Γενναίος πολεμιστής, επιχείρησε τη παράτολμη εκστρατεία στη Σικελία. Σπάταλος και πανέμορφος, κατασπατάλησε την οικογενειακή του περιουσία στο βωμό της ψυχαγωγίας του. Αλαζονικός και ιδιόρρυθμος όπως ήταν, έκοψε την ουρά του σκύλου του, για να προκαλέσει τα σχόλια του κόσμου.
Προσωπικότητα:
Κλείνεται εύκολα στον εαυτό του από υπέρμετρη ευαισθησία και ευθιξία. Αγαπάει τη καλή ζωή, το χρήμα και φυσικά τη διασκέδαση. Μερικές φορές είναι πολύ θαρραλέος.

Αλφρέδος: Όνομα γερμανικής προέλευσης. Σημαίνει ήρεμος και ειρηνικός. Ήταν μοναχός που έγινε επίσκοπος.
Προσωπικότητα:
Ήρεμος αλλά συχνά και πεισματάρης. Όταν έχει μια γνώμη, γίνεται «αγύριστο κεφάλι». Του αρέσει η κοσμική ζωή κι έχει καλλιτεχνικές τάσεις.

Αμαρυλλίς: Όνομα βοσκοπούλας, στο Γ΄Ειδύλιο του Θεόκριτου. Αγαπήθηκε πολύ αυτό το όνομα στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Υπάρχει ακόμη και το ομώνυμο φυτό που μοιάζει με κρίνο.
Προσωπικότητα:
Παρ’ όλο που έχει ευχάριστο χαρακτήρα έχει και αρκετές αναστολές. Επηρεάζεται πολύ από το περιβάλλον της. Είναι πολύ καλή κι έμπιστη φίλη ενώ αναζητεί συνεχώς καινούργιες φόρμες για τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της.

Αναίς: Υποκοριστικό του Κέλτη Θεού Άνα που ταυτίστηκε αργότερα με την Αγία Άννη.
Δημιουργική, αγαπάει τη ζωή και τη τέχνη. Περίεργη και θαρραλέα, προπορεύεται της εποχής της. Πολύ ρομαντική και ταυτόχρονα προσγειωμένη στη πραγματικότητα.

Αναστάσιος: Το όνομα του προέρχεται βέβαια από την Ανάσταση του Χριστού.
Αυταρχικός και επιβλητικός. Εκτιμάει τα υλικά αγαθά και κοπιάζει να τα αποκτήσει. Του αρέσει να δίνει συμβουλές.

Αναστασία: Τα ίδια ισχύουν και για την Αναστασία που είναι όμως πιο ήπια αλλά αρκετά εγωκεντρική.
Ανδρέας: Ο Απόστολος και πρώτος μαθητής του Ιησού. Το όνομα του, σημαίνει θαρραλέος, άφοβος.
Οικογενειάρχης, με κοινωνικά και ανθρωπιστικά ενδιαφέροντα. Κερδίζει την υποστήριξη των ισχυρών. Είναι ζηλιάρης, πεισματάρης και οικονόμος. Έξυπνος, με ιδέες συχνά πολύ πρωτότυπες.

Άννα: Μητέρα της Θεοτόκου (από το εβραϊκό Χάννα)
Σοβαρή και δυναμική η Άννα, ξέρει τι θέλει από τη ζωή. Πολύ συχνά έχει καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία, απολαμβάνει τα υλικά αγαθά. Της αρέσει να δίνει συμβουλές.

Αντώνιος: Κύριος και δυναμικός εκπρόσωπος τους από την ιστορία, ο Μάρκος Αντώνιος που ήταν γενναίος και γοητευτικός εραστής της Κλεοπάτρας. Επίσης ο Άγιος Αντώνιος, ο οποίος και ήταν ο θεμελιωτής του μοναχικού βίου.
Γεννημένος για επικοινωνία, χρειάζεται ποικιλία. Δίνει σημασία στις απολαύσεις και τις διασκεδάσεις. Κυκλοθυμικός ενθουσιώδης, θυμώνει εύκολα.

Αντωνία: Αντωνία είχε ονομάσει ο Μάρκος Αντώνιος και τις δύο κόρες του. Αντωνία Καυδία ονομαζόταν επίσης η πανέμορφη κόρη του Κλαύδιου, που την θανάτωσε ο Νέρωνας, όταν αρνήθηκε να τον παντρευτεί.
Διακρίνεται για τη κοινή λογική και την κρίση της. Είναι πιστή με εργατικό πνεύμα και αναπτυγμένο το μητρικό ένστικτο.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4 5 6

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact