ΚΥΠΡΟΣ

Μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου – Αιγύπτου για τους υδρογονάνθρακες

Μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου,υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο.

Το μνημόνιο που υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαΐλ (Sherif Ismail) μεταξύ άλλων, θα διευκολύνει τη συνεργασία των δύο χωρών στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», στο Τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, αξιοποιώντας υφιστάμενες υποδομές της Αιγύπτου, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.

Ειδικότερα, το Μνημόνιο εξουσιοδοτεί την Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (Egyptian Natural Gas Holding Company – EGAS) και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) να εξετάσουν τις τεχνικές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω απευθείας θαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο.

Με τον τρόπο αυτόν, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα βελτιστοποιηθεί η χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και θα επιτευχθεί προστιθέμενη αξία τόσο για την Κύπρο όσο και για την Αίγυπτο.

Το έργο θα γίνει σε συνεργασία με τις εταιρείες που εμπλέκονται στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων και στις δραστηριότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Στόχος, προστίθεται, είναι η κατάληξη σε συμφωνία εντός έξι μηνών από τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου στον τομέα των υδρογονανθράκων, που θα εμβαθύνει περαιτέρω τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact