ΥΓΕΙΑ

Μόλις τρεις σύντομοι περίπατοι αντιστρέφουν τις επιπτώσεις της πολύωρης απραξίας

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που κάθονται για μεγάλες χρονικές περιόδους -για παράδειγμα στο γραφείο τους εκεί που εργάζονται- έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, αλλά μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα δείχνει ότι αρκούν μόνο 3 σύντομοι περίπατοι των 5 λεπτών σε τακτά διαστήματα μιας 3ωρης “απραξίας/ακινησίας” (όπως η καθιστική εργασία) για να αντιστραφούν αυτές οι επιπτώσεις.

Η παρατεταμένη ακινησία μέσα στην ημέρα έχει συνδεθεί με προβλήματα υψηλής χοληστερίνης, αυξημένων επιπέδων σακχάρων, μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών προβλημάτων και αύξησης του σωματικούς βάρους.

Η απραξία/ακινησία χαλαρώνει και αποδυναμώνει τους μυς οι οποίοι αδυνατούν να στείλουν το αίμα προς την καρδιά. Αντ’ αυτού, το αίμα συσσωρεύεται στα πόδια και επηρεάζει άμεσα την ενδοθηλιακή λειτουργία των αρτηριών. Σταδιακά δημιουργείται υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία, καθώς και διαβήτης, και νόσο του Behcet. Η ανεπαρκής/κακή ενδοθηλιακή δυσλειτουργία είναι επίσης ένας πρώιμος δείκτης για την καρδιαγγειακή νόσο.

Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 12 παχύσαρκων αντρών τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα, κάθε άνδρας καθόταν σε ένα γραφείο για 3 ώρες χωρίς να κινεί τα κάτω άκρα. Στο δεύτερο, οι άνδρες κάθονταν επίσης σε ένα γραφείο, αλλά τους επιτρεπόταν να σηκωθούν για να περπατήσουν σε ένα διάδρομο με αργό βάδισμα για 5 λεπτά ανά τακτά διαστήματα 30 λεπτών, 1,5 ώρας και 2,5 ωρών μετά την έναρξη του πειράματος.

Για να αξιολογήσουν τις άμεσες επιπτώσεις αυτών των ολιγόλεπτων διαλειμμάτων στην υγεία των ατόμων της β’ ομάδας, οι ερευνητές μέτρησαν την ενδοθηλιακή λειτουργία της μηριαίας αρτηρίας σε όλους τους συμμετέχοντες.

Διαπίστωσαν ότι η α΄ομάδα παρουσίασε μεγάλη πτώση στην διαστολή των αρτηριών σε σύγκριση με την αρχική μέτρηση κατά ένα σχεδόν απίστευτο ποσοστό της τάξης του 50%! Επίσης, όπως ήταν φυσικό, ο ρυθμός της ροής του αίματος μειώθηκε σημαντικά.

Αντίθετα, η ομάδα που είχε τα 3 διαλείμματα των 5 λεπτών βαδίσματος το καθένα, δεν παρουσίασαν καμία απολύτως από τις παραπάνω επιπτώσεις στην κυκλοφορία του αίματος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise,

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact