ΚΥΠΡΟΣ

Μυρίζει μπαρούτι: «Εντός 24ωρών το Γιαβούζ ξεκινάει να τρυπάει στο οικόπεδο 7»

Στα ύψη ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο με την Άγκυρα να έχει στείλει ήδη το «Γιαβούζ» το οποίο ετοιμάζεται να κάνει νέα γεώτρηση «σήμερα ή αύριο» σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Την ίδια ώρα Τούρκοι καθηγητές επαναλαμβάνουν πως η αποστολή του «Γιαβούζ» δείχνει τη βούληση της Τουρκίας να μην υποχωρήσει παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Μάικ Πομπέο και το αυστηρό μήνυμα που έστειλε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα.

Η επιστροφή του Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο είναι απόδειξη ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της, δηλώνουν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu» Τούρκοι ακαδημαϊκοί και ισχυρίζονται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει μαύρη προπαγάνδα.

Ο καθηγητής Γκιουνέι είπε ότι «το γεωτρύπανο Φατίχ είναι ήδη στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «η επιστροφή του Γιαβούζ στο σημείο Μόρφου 1 μετά τον ανεφοδιασμό του, είναι απόδειξη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στα θαλάσσια ύδατα στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε με την “ΤΔΒΚ” το 2011».

Υποστήριξε ότι «εκείνοι που κάνουν παράνομες δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο είναι οι Ε/κ», προσθέτοντας ότι «και το βόρειο μέρος του νησιού και το νότιο έχουν δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες» και πως «από το 2003 η “Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου” το αγνοεί αυτό». «Όπως μετά την “ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου” το 1974, οι Ε/κ έκαναν προπαγάνδα ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και σήμερα συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο για τα πεδία θαλάσσιων αρμοδιοτήτων», υποστήριξε. Ο Τούρκος καθηγητής είπε ότι «τα πεδία θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει επιλυθεί ακόμη», και ισχυρίστηκε ότι «οι Ε/κ στο πλαίσιο της ίδιας μαύρης προπαγάνδας προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα».

Ο καθηγητής Γκιουνέι είπε ότι «η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο συγκρούεται με ένα μέρος του τεμαχίου 7 που η Ε/κ πλευρά έχει κηρύξει μονομερώς ως μέρος της ΑΟΖ της». «Η Τουρκία έχει δηλώσει σε υψηλό επίπεδο ότι δεν θα υποχωρήσει σε αυτό το θέμα. Επομένως η αποχώρησή του Γιαβούζ από Μερσίνα και η επιστροφή του στην Μεσόγειο είναι απόδειξη γι αυτό», ανέφερε.

Επίσης ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπιλκέντ Χακάν Μπέρουμεντ δήλωσε ότι «η τουρκική πλευρά έχει μεγάλη επιθυμία να βρει φυσικό αέριο και κάνει ό,τι χρειάζεται». «Εκεί δεν είναι ένα άδειο πεδίο, η “Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου” (Κυπριακή Δημοκρατία) δεν μπορεί να βάζει άλογα να τρέχουν κατά το δοκούν», ανέφερε.

Ο Τούρκος καθηγητής είπε πως η ανακάλυψη φυσικού αερίου από την τουρκική πλευρά ή άλλους στην ανατολική Μεσόγειο θα αλλάξει τις ισορροπίες, αναφέροντας ότι «θα αλλάξουν όλα αν η Τουρκία βρει και εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο». «Επειδή η εξεύρεση αποθεμάτων υδρογονανθράκων θα αυξήσει, τόσο τα οικονομικά όσο και τα πολιτικά οφέλη, τόσο για την Τουρκία όσο και για την “ΤΔΒΚ”, δεν φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει τις δραστηριότητες έρευνας. Αν υπάρχει θα το βρουν, είναι σίγουρο. Η τεχνολογία και τα πλοία που χρησιμοποιούμε είναι πλήρως εξοπλισμένα. Ακόμη και αν η Τουρκία δυσκολεύεται πότε-πότε, θα τα ξεπεράσει αυτά. Έχει εξασφαλίσει διεθνή στήριξη από πλευράς μηχανικών και τεχνολογίας», υποστήριξε.

«Σήμερα ή αύριο ξεκινά γεώτρηση το Γιαβούζ»
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έφτασε στην τοποθεσία Μόρφου-1 και σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει τη νέα γεώτρηση για πετρέλαιο και αέριο νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Παράλληλα, απαντώντας στις δηλώσεις Πομπέο ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν κανέναν να κάνει παράνομες γεωτρήσεις, ο Ντονμέζ επισημαίνει ότι «καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει τις εργασίες μας»

Μιλώντας στη 10η Σύνοδο Ενέργειας της Τουρκίας, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι «το Γιαβούζ δόξα τον Αλλάχ έφτασε το Σάββατο. Πρώτα ο Αλλάχ σήμερα ή αύριο θα ξεκινήσει την γεώτρησή του. Το τελευταίο για το οποίο οι στρατηγικοί μας εταίροι μπορούν να μας επικρίνουν είναι η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο», είπε

«Το δικαίωμα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι καταγεγραμμένο στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν θα δώσουμε πέρασμα στην ενεργειακή πειρατεία στην Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο με βάση αυτά κινούμαστε. Καμιά δύναμη δεν θα εμποδίσει τις εργασίες μας. Θα ψάξουμε και θα ερευνήσουμε», ανέφερε, απαντώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, που έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact