ΚΟΣΜΟΣ

Νέες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο κατά του προέδρου Σίσι

Βίαιη επέμβαση της Αστυνομίας σε κινητοποίηση στο Σουέζ

Συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου (21/09) στο Σουέζ, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και εκατοντάδων διαδηλωτών, στη δεύτερη διαδοχική νύχτα κινητοποιήσεων κατά του προέδρου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Μετά από την Παρασκευή, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέβηκαν πάλι χθες βράδυ στους δρόμους του κεντρικού Σουέζ, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα άρματα μάχης.

«Ήταν περίπου 200 διαδηλωτές», είπε ένας 26χρονος που συμμετείχε στην κινητοποίηση, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν «δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και πραγματικά πυρά και τραυμάτισαν ανθρώπους», ανέφερε στη συνέχεια ο ίδιος άνθρωπος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μια άλλη κάτοικος της πόλης τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένα σύννεφο από δακρυγόνα ήταν τόσο ογκώδες που έφτασε στο σπίτι της, λίγα χιλιόμετρα από τα επεισόδια.

Μια πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιβεβαίωσε την παρουσία δεκάδων διαδηλωτών στο Σουέζ, χωρίς να δώσει καμία λεπτομέρεια για την αντίδραση των Αρχών.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο είναι σπάνιες, καθώς η χώρα παραμένει κηρυγμένη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όπου τα κινήματα διαμαρτυρίας απαγορεύονται βάσει νόμου από το 2013 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον Σίσι εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου, ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Την Παρασκευή το βράδυ μερικές εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Καΐρου, και δεκάδες συγκεντρώθηκαν στην Αλεξάνδρεια, τη Μαχάλα, τη Δαμιέττη και το Σουέζ, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Αιγύπτιου προέδρου.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από εκκλήσεις ακτιβιστών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσά τους και ο πρώην εργολάβος και ηθοποιός Μοχάμεντ Άλι που ζει αυτοεξόριστος στην Ισπανία. Ο ίδιος κάλεσε χθες σε πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με μια πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, τουλάχιστον 74 άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, ενώ δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας αναπτύχθηκαν χθες στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και έκαναν περιπολίες στους δρόμους στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact