ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέοι διάλογοι και παρασκήνιο από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ακόμη πολύ παρασκήνιο και κουβέντες που ειπώθηκαν που δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας όπως φαίνεται.

Λίγα 24ώρα μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο, συνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα νέοι διάλογοι που επαναβεβαιώνουν τα όσα έλεγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στους συνεργάτες του ότι, «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά» αλλά αποκαλύπτουν και το κλίμα της συνάντησης όπως αναφέρει το newpost.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μόνοι που πήραν το λόγο στη συνάντηση ήταν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τρία μεγάλα θέματα.

Το πρώτο ήταν η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων ΑΟΖ που δημιουργεί ένταση και αποσταθεροποίηση στη Μεσόγειο αφού η Άγκυρα θέλει να σφετεριστεί ΑΟΖ που ανήκουν εξόφθαλμα στην Ελλάδα.

Το δεύτερο ήταν το θέμα της επανενεργοποίησης των στρατιωτικών ΜΟΕ για να αποτραπεί ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου και το τρίτο το μεταναστευτικό.

Το ραντεβού έγινε σε απόσταση αναπνοής από το «Κανάλι της Μεγάλης Ένωσης» – ένα από τα μεγαλύτερα της Βρετανίας που δεν κατάφερε όμως να φέρει πιο κοντά Ελλάδα-Τουρκία.

Η συνάντηση των δύο ηγετών μπορεί να έληξε χωρίς συμφωνία αλλά δεν υπήρξε και ρήξη, ωστόσο από τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρα τα μηνύματα για τον τρόπο που θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πήγες που μίλησαν στο newpost, χωρίς περιστροφές ζήτησε τα «ρέστα» από τον Ερντογάν για την αντιφατική του στάση αλλά και για την ασυνέπεια λόγων και έργων:

«Πέρασαν λιγότεροι από 3 μήνες από τη συνάντησή μας στη Νέα Υόρκη όπου συζητήσαμε τρόπους για τη βελτίωση των σχέσεων μας. Τι έγινε σε αυτούς τους 3 μήνες;

Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ γεωγραφικές συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράψατε ΜΟU με τη Λιβύη που αποτελεί ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελλάδας».

Και συνέχισε και για το μεταναστευτικό/προσφυγικό:

«Στο μεταναστευτικό τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η τουρκική ακτοφυλακή. ‘Ολα αυτά μόνο επανεκκίνηση δεν δείχνουν. Αν πράγματι θέλετε να κάνουμε επανεκκίνηση, όπως είχατε πει, να το δείχνουμε έμπρακτα».

Ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης δεν έχει καμία νομική βάση:

«Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη. Είναι σαν να λέει ότι η Ελλάδα και η Κρήτη δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθώ. Και δεν πρόκειται να το δεχθεί ούτε η Ε.Ε.».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε στον τούρκο πρόεδρο ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σαφής αλλαγή στάσης της Τουρκίας στη διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς η τουρκική Ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της ελληνικής Ακτοφυλακής όταν εντοπίζονται λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και το ξεκαθάρισε στον Ερντογάν:

«Αποτελεί ένα αγκάθι στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ. Οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το ’17 και το ’18. Να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Να τη στηρίξουμε απόλυτα γιατί είναι αμοιβαία ωφέλιμη. Κι εμείς θα σας στηρίξουμε να πάρετε πρόσθετη οικονομική βοήθεια».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact